Dupa ce a lasat in urma un sir de acuze neclarificate, presedintele Traian Basescu si-a reluat vacanta intrerupta luni pentru a lansa in eter reprosurile si nemultumirile la adresa lui Calin Popescu-Tariceanu. Premierului, dar si celorlalti „actori“ din istorisirea sefului statului nu le-a mai ramas decat sa caute justificari si sa faca tot felul de precizari.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a decis luni seara sa faca publica identitatea persoanelor la care presedintele Traian Basescu a facut referire ca fiind cei ce l-au influentat sa renunte la demisia de la conducerea Guvernului. Anuntul a venit la cateva ore, prin intermediul unui comunicat de presa, dupa declaratia in care primul-ministru a incercat sa raspunda punctual atacurilor sefului statului, fara insa a reusi sa demonteze acuzatiile acestuia.
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca inaintea anularii deciziei premierului de a declansa alegerile anticipate acesta s-a intalnit cu un om de afaceri, cu un important ziarist si cu un reprezentant al unui „trust de tigari“.
„Decizia s-a luat din pacate in afara structurilor partidului si a fost data Aliantei ca o pastila si eu stiu, repet, ca din nou nu va exista nici o nota a SRI, dar lumea e mica si eu ma invart in aceasta lume. Stiu despre intalnirea premergatoare anularii cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist care are si el afaceri legate de omul de afaceri si cu un foarte important reprezentant al unui trust de tigari, care a avut loc la doua zile dupa intalnirea dintre ziarist si omul de afaceri“, a afirmat Basescu.
Premierul Calin Popescu- Tariceanu a precizat ca omul de afaceri la care s-a referit presedintele Traian Basescu este Dinu Patriciu, pe care l-a intalnit la 17 iulie, alaturandu-li-se Sorin Rosca Stanescu si „un important consilier de stat la Presedintie, care era impreuna cu sotul“.
„Omul de afaceri la care se refera presedintele in interviul sau este Dinu Patriciu, cu care ma cunosc de 15 ani. Ne-am intalnit public la 17 iulie, la o masa intr-un restaurant din Snagov, unde ni s-a alaturat ulterior si Sorin Rosca Stanescu. Tot atunci, am invitat sa ia loc alaturi de noi si un important consilier de stat la Presedintie, care era impreuna cu sotul. Cu acea ocazie, s-a discutat despre orice subiect pretabil la o conversatie la o masa la care participau aproximativ 10 persoane“, a explicat Tariceanu.
Premierul a adaugat ca reprezentantul industriei de tutun la care a facut referire seful statului este Peter Imre, despre care premierul afirma ca este „vechi prieten de peste 12 ani“, cu care i se „intampla“ sa joace table pe plaja. „Nici masa luata in restaurantul public si nici discutia cu acesta din urma nu au avut vreo influenta asupra deciziei de a renunta la anticipate“, a precizat Tariceanu.
El a argumentat ca nu ia decizii politice in functie de opiniile cunoscutilor sai, la fel cum acestia nu iau decizii pentru afacerile lor in functie de opiniile sale.

„Guvernul nu este o manastire de maici“

Presedintele PNL Prahova, omul de afaceri Dinu Patriciu, a declarat ieri ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu cu privire la influentele unor grupuri de interese asupra membrilor Guvernului tin de „teoria conspiratiei“. Intrebat daca a avut vreo influenta asupra deciziei premierului Calin Popescu-Tariceanu de a renunta la declansarea alegerilor anticipate, Patriciu a spus ca s-au intalnit intr-o duminica, ca intre prieteni, la un restaurant din Snagov, dar ca „n-au avut nici un fel de discutie politica“. „Restul nu este decat teoria conspiratiei si prezumtie de vinovatie“, a explicat omul de afaceri. El a refuzat sa comenteze declaratiile lui Basescu pe aceasta tema. La intreabarea daca „teoria conspiratiei“ apartine sefului statului, Patriciu a afirmat ca el nu poate sa denumeasca altfel „tot felul de alegatii legate de influentele unor grupuri de interese, si asa mai departe“. El a adaugat ca intre politicieni si oamenii de afaceri trebuie sa existe o „relatie fireasca, normala“. „Nici Guvernul nu este o manastire de maici, nici oamenii de afaceri - feudali fortificati in cetatile lor pe varf de munte“, a conchis Patriciu.

Peter Imre nu a vorbit explicit de anticipate

„Premierul Tariceanu este un om politic foarte experimentat, poate unul dintre cei mai experimentati din Romania, care a luat decizii mult mai importante decat alegerile anticipate fara sa ceara sfatul nimanui“, a declarat Peter Imre, director Philip Morris Romania. „Sunt prietenul domnului Tariceanu de peste 12-13 ani, iar prietenia noastra s-a bazat nu pe crezuri, ideologie si credinte politice, ci pe valori. Este o prietenie care a fost inainte de a fi prim-ministru, este si cand este in aceasta functie si va continua si cand nu va mai fi prim-ministru“, a precizat Imre.
Acesta a mai adaugat ca prietenia cu premierul nu se bazeaza pe faptul ca el este reprezentantul unui trust de tigari si Tariceanu seful Guvernului. Imre a explicat ca intr-adevar a discutat cu Tariceanu despre alegerile anticipate, dar „nu in mod explicit“. „Nu am vorbit in mod explicit despre alegerile anticipate, ci doar intr-un context in care toata lumea discuta acest subiect. Am atins doar foarte putin tema alegerilor anticipate“, a mentionat Imre. Referindu-se la jocul de table amintit de premier in comunicatul de presa prezentat luni seara, Imre a precizat ca „ocazional“ se intampla sa joace table cu premierul.
„Domnul Tariceanu este un jucator relaxat de table, ca si mine, nu este un impatimit al acestui joc. Presupun ca a amintit de acest lucru pentru ca anul trecut, in vara, cand nu era prim-ministru, niste paparazzi ne-au fotografiat ca jucam table. Nu este preocuparea noastra principala“, a mai precizat Imre.

PSD vede un dialog de mahala!

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a apreciat ieri, referitor la noul schimb de replici intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu, ca, daca lucrurile nu sunt serioase, „inseamna ca ne aflam intr-un dialog de mahala“. „Este un dialog intre cele doua Palate, al carui scop il putem banui, dar care nu are o finalitate logica“, a opinat el, referitor la schimbul de replici intre seful statului si seful Executivului. Potrivit purtatorului de cuvant al PSD, daca exista posibilitatea savarsirii unor infractiuni, a traficului de influenta, institutiile statului sunt cele care trebuie sesizate, pentru lua masuri. „Daca lucrurile nu sunt serioase, inseamna ca ne aflam intr-un dialog de mahala, care coboara foarte jos atat dialogul, cat si asteptarile fata de clasa politica“, a mai spus Diaconescu.
El a apreciat ca acest fapt coboara discutia referitoare la rolul institutiilor intr-un „derizoriu total“. (C.A.)

Nu au existat presiuni pentru ordonanta Petrom

Ministrul de stat George Copos a declarat ieri ca atunci cand s-a discutat in Guvern ordonanta privind Petrom a fost „pentru a se respecta legea“, adica cele 8% din actiuni sa ajunga la salariati, nu la o persoana fizica sau juridica, „asa cum a fost o propunere“. Copos a refuzat sa precizeze care era concret aceasta propunere.
El a mai declarat ca nu au existat presiuni pentru adoptarea ordonantei privind Petrom. Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca exista coruptie in mai multe domenii, printre care sanatatea, vamile, cel energetic si cel petrolier si i-a cerut premierului sa faca echipa cu el in combaterea acestui fenomen, si nu cu „cercuri din afara Guvernului“. Basescu a sustinut ca ordonanta privind Petrom a fost blocata de trei ori in sedinta Guvernului „de catre aceiasi ministri“. In privinta Petrom, Tariceanu a explicat ca legea actuala prevede ca 8% din actiuni sa se vanda salariatilor. „Vrem sa respectam legea, iar vanzarea acelor actiuni sa se faca in mod real catre salariati, nu sa ajunga toate actiunile la o singura persoana“, a afirmat premierul, precizand ca ordonanta respectiva nu a fost aprobata de Guvern. (A.M.)

Boc nu-l contrazice pe presedinte

Liderul PD, Emil Boc, a afirmat ieri ca, prin declaratiile facute luni, presedintele Traian Basescu este consecvent cu afirmatiile din campania electorala si nu face altceva decat sa transforme vorbele in fapte, denuntand tentatiile de „drenare“ a banului public. „Alianta PNL-PD, daca nu doreste sa aiba soarta PSD la guvernare, trebuie sa intervina politic si sa curme din fasa orice tentatie de drenare a banului public, pentru a demonstra ca lucreaza in interes general, si nu in interes privat sau de grup“, a adaugat Boc. El a apreciat ca, practic, seful statului doreste „un alt mod de a face politica, total diferit de politica practicata la nivel prezidential si guvernamental in ultimii 15 ani“, spunand lucrurilor „pe nume“, pentru „a preveni acte de coruptie sau scurgeri ale banului public spre buzunare private“. Presedintele PD a mai spus ca se impune discutarea oportunitatii unei legi a lobbyului.

Béla recomanda sa nu se spele rufele in public

Ministrul de stat si liderul UDMR, Markó Béla, a declarat ieri ca „disputele“ si banuielile sefului statului Traian Basescu referitoare la activitatea premierului Tariceanu ar trebui rezolvate in interiorul Coalitiei, nu in mod public. „Daca presedintele are retineri fata de activitatea primului-ministru sau a Guvernului, ar trebui sa incerce sa discute nu prin declaratii de presa, ci in mod direct cu premierul sau cu unul dintre membrii Cabinetului“, a explicat Béla. El a subliniat ca Presedintia si Guvernul sunt doua institutii diferite, care nu se subordoneaza una alteia. Liderul Uniunii a adaugat ca „presedintele si primul-ministru provin din aceeasi alianta si, din acest punct de vedere, nu este bine daca exista un discurs divergent in public“. Béla a mai spus ca nu are cunostinta despre existenta unor grupuri de interese care sa influenteze deciziile Guvernului. Intrebat daca stie despre cele 21 de documente primite de premier de la SRI, Béla a declarat ca nu are cunostinta nici despre existenta lor. (N.N.)

Melescanu pledeaza pentru comunitatea de informatii

Disputa dintre presedinte si premier este cauzata de faptul ca cei doi primesc informatii diferite, de aceea este nevoie de o comunitate de informatii, astfel ca seful statului si primul-ministru sa aiba informatii veridice si convergente, a declarat liberalul Teodor Melescanu.
„Din pacate, disputa care a aparut, legata de declaratiile presedintelui si ale premierului, este un fapt ingrijorator pentru ca nu este vorba de o disputa intre doua persoane, ci intre doua institutii care au un rol fundamental in stat“, considera vicepresedintele PNL.
El sustine ca cel mai grav lucru este acela ca nu exista mecanisme de rezolvare a unor asemenea dispute. „Singura modalitate de bun-simt pe care o vad eu este contactul lor direct pentru ca sunt oameni cu experienta politica, experienta comuna din campania electorala“, a mai spus Melescanu.
In privinta acuzatiilor lui Basescu legate de anularea deciziei lui Tariceanu de a face anticipate, liderul PNL a afirmat: „nu poti sa spui, pe baza unor informari, ca acolo s-a discutat despre renuntarea la o decizie sau despre actiuni politice, in afara de cazul in care s-au facut inregistrari, ceea ce este si mai grav, intrucat inseamna ca premierul este pus sub observare“.
„Cred ca in mare masura, disputa dintre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu se bazeaza pe faptul ca nu exista o comunitate de informatii, astfel incat presedintele si premierul sa aiba informatii veridice si convergente“, a mai spus Melescanu.
El considera ca in prezent cei doi primesc informatii diferite si din aceasta cauza apar disputele dintre ei.
„Sistemul politic din Romania nu poate functiona fara un parteneriat intre cei doi. De altfel, in interviul care a declansat aceasta disputa, Basescu a spus ca vrea un parteneriat cu premierul“, a completat Melescanu. (A.M.)