Machiavelli.ro: Deputatii juristi au inceput dezbaterea pe proiectul de revizuire a Constitutiei

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a inceput marti dezbaterile la proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei, in lipsa deputatilorUDMR, ai grupului minoritatilor si ai PSD si PNL.
La sedinta comisiei au fost prezenti reprezentanti ai Guvernului, CSM, Avocatul Poporului, Administratia Prezidentiala, Consiliul Legislativ si Monitorul Oficial. Ca modalitate de lucru, presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a anuntat ca in fiecare zi de marti, cu incepere de la ora 17.00, vor avea loc discutii in comisie pe proiectul de revizuire a Constitutiei. "Pentru ca din punct de vedere procedural unii colegi spuneau ca nu exista o procedura foarte bine lamurita privind revizuirea Constitutiei pe aceasta cale, eu spun ca, dimpotriva, avem posibilitatea sa modificam legea fundamentala printr-un proiect de lege asa cum a fost el depus de parlamentarii grupului PDL. Urmeaza ca singura diferentiere care se va face sa fie in plenul Camerei Deputatilor unde, evident, este nevoie de o alta majoritate, fiind vorba de modificarea legii fundamentale. Prin urmare, vom trata acest proiect de lege ca pe orice alt proiect aflat in dezbaterea Comisiei juridice. Vom inainta un raport plenului Camerei Deputatilor, urmand sa se pronunte prin vot si mai apoi raportul sa fie trimis la Senat. Daca vor fi opinii diferite intre Camera si Senat se va face Comisie de mediere, unde se vor transa divergentele dintre cele doua Camere", a declarat Daniel Buda.
Secretarul de stat Valentin Iliescu, seful Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul, a declarat in luarea sa de cuvant ca Guvernul va sustine proiectul de revizuire a legii fundamentale. Iliescu a reamintit ca in luna noiembrie a anului trecut Guvernul a decis crearea unui grup interministerial coordonat de Ministerul Justitiei care sa elaboreze un punct de vedere privind setul de amendamente primite de la Comisia juridica a Camerei. "Guvernul, printr-o nota aprobata in prima sedinta din luna noiembrie 2011 a intrunit un grup interministerial coordonat de Ministerul Justitiei care a analizat aproape trei luni si jumatate amendamentele propuse, inclusiv observatiile facute prin decizia Curtii Constitutionale. Astazi, pe ordinea de zi a sedintei de Guvern, a existat o Nota prin care Guvernul urma sa-si defineasca punctul de vedere si sa-si desemneze reprezentantul la dezbaterile in fiecare saptamana in Comisia juridica. Am mandatul sa va anunt ca in sedinta de luni dimineata a coalitiei de guvernare se va definitiva punctul de vedere al coalitiei, urmand ca, probabil, in sedinta de marti, Guvernul sa vina si sa prezinte punctul de vedere cu care am fost sesizati", a declarat Valentin Iliescu.
Presedintele Consiliului Legislativ, Dragos Iliescu, a declarat, la randul sau, ca in urma amendamentelor trimise de la Comisia juridica, insumand 250 de pagini, a rezultat un aviz de 26 de pagini cu observatii si propuneri. "Ca o caracteristica, as vrea sa spun ca amendamentele care au fost propuse, unele dintre ele, in functie de grupul parlamentar care le-a propus, contin o solutie legislativa, altele contin o alta solutie legislativa, iar in unele cazuri a fost un alt amendament care propunea eliminarea celor doua.(...) Cele mai importante amendamente au fost amendamente de substanta, dar de oportunitate, asupra carora Consiliul nu a putut sa se pronunte. Evident, Consiliul a avizat favorabil proiectul in forma in care a fost trimis, deci, cu Parlament unicameral si celelalte", a declarat Dragos Iliescu.
In urma discutiilor de pana acum din cadrul sedintei Comisiei juridice s-a convenit printre altele ca la articolul 23 "Libertatea individuala" alineatul 3 care prevede ca: "Retinerea sa nu depaseasca 24 de ore" sa fie modificat si sa aiba urmatorul cuprins: "Retinerea sa nu depaseasca 48 de ore". O alta prevedere viu dezbatuta este cea referitoare la un amendament adus la articolul 36 "Dreptul la vot"care vizeaza coborarea varstei de vot de la 18 ani la 16 ani
(Sursa: AGERPRES)