Deputatul PNL Ciprian Dobre a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca liberalii ar putea solicita luni BP al Camerei constituirea unei comisii de ancheta privind atribuirea proiectelor pe masura 322, folosita pentru prima data de catre aparatul PDL "ca pusculita de campanie electorala".
"In CNEx am decis sa solicitam Biroului Permanent al Camerei Deputatilor infiintarea unei comisii de ancheta in legatura cu atribuirea si calificarea proiectelor pe masura 322 (renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economic si populatia rurala si punerea an valoare a mostenirii rurale-n.r.) din proiecte eligibile in proiecte finantabile. Saptamana viitoare, poate chiar luni, va fi depus la BP", a subliniat Ciprian Dobre.
El a subliniat ca masura relativa 322-"calitatea vietii in mediul rural", "este folosita pentru prima data de catre aparatul PDL-ului ca pusculita de campanie electorala".
"Masura ce a debutat cu criterii foarte clare se transforma dintr-odata intr-o masura de infrastructura. In vechiul ghid de eligibilitate, ceea ce se refera la canalizare si instalatii de apa potabila in mediul rural era punctat cu 15puncte. In timpul derularii sesiunii de calificare, cade la 5 puncte. Drumul de la 5 puncte se duce la 15 puncte astfel incat toti cei care au contribuit in camapania electorala din sectorul drumuri sa-si poata recupera banii de la PDL. Calificarea pentru a fi finantat pe masura 322 are trei etape. Prima este la APDRP-ul judetean unde proiectele comunitatii locale se califica, obtin acelasi nctaj la nivel regional, iar la Bucuresti, la autoritatea de management, toate se depuncteaza cu cate 7 puncte incat proiectul devine eleigibil, dar nefinanatbil", a informat Dobre.
El a explicat ca la ora actuala "sunt 1756 proiecte depuse pe masura 322 de catre autoritatile locale", din care au fost "admise la finantare in ultima sesiune din luna iunie un numar de 295, adica 14,3%", precizand ca "Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (APDRP) nici macar nu a comunicat niciunui primar motivul depunctarii".
"Este o incercare de confiscare a fondurilor europene in scopuri politice. Toate comunitatuile locale si-au luat practic de la gura ca sa poata sa plateasca consultanta, studii de fezabilitate, sa faca deplasari la Bucuresti. N-au pietruit drumuri, n-au facut multe lucruri pentru comunitatile lor pentru a baga bani in proiecte pentru a absorbi fonduri europene. Sunt depuse deja peste 800 de contestatii si sper ca, prin intermediul comisiei de ancheta, sa vedem cine a facut consultanta in proiectele pe masura 322 care au iesit eligibile si finantate, sa vedem cine va castiga licitatiile pentru drumuri si cine a schimbat criteriile de eligibilitate", a precizat deputatul PNL.
Mai mult, Dobre a anuntat ca a trimis o scrisoare privind neregulile constate in procesul acordarii fondurilor europene pe masura 322, presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, si presedintelui PE, Jerzy Buzek, in care le spune oficialilor europeni ca "o clarificare a problemelor sesizate in prezentarea sa nu poate veni decat prin interventia si la solicitarea expresa a forurilor UE".
Intrebat daca au discutat cu alte grupuri parlamentare pentru sustinerea demersului de constituirea unei comisii de ancheta, in special cu social-democratii, presedintele Crin Antonescu a anuntat ca demersul privind constituirea comisiei de ancheta va fi finalizat "definitiv", luni, urmand sa fie discutat dupa aceea "cu toate grupurile parlamentare".
"Pornesc de la prezumtia de buna credinta. Cred ca toate grupurile parlamentare sunt intereseate sa facem lumina ingtr-un asemenea subiect si sa facem ordine nu doar lumina", a conchis Antonescu.