Conducerea democrata lucreaza pe statute - cel al parlamentarilor si cel al minoritatilor. Daca in privinta celui din urma pozitia ramane neschimbata, impotriva autonomiei culturale, in cazul primului, PD a gasit o solutie de a-l impaca pe Traian Basescu - suspendarea pe un an a legii.
Democratii au decis ieri, in cadrul Biroului Permanent National, sa propuna premierului Calin Popescu- Tariceanu elaborarea imediata a unei ordonante de urgenta prin care Legea Statutului parlamentarilor sa fie suspendata pe o perioada de un an. Initiativa vine si pe fondul recentelor critici ale presedintelui Traian Basescu, nemultumit de faptul ca parlamentarii si-au pastrat unele privilegii, in ciuda cerintele sale exprese in acest sens din solicitarea de reexaminare a actului normativ.
Vicepresedintele PD, Cezar Preda (foto dreapta), a explicat ca procedura propusa de PD este legala si a fost folosita si in cazul Statutului functionarilor parlamentari, lege care a fost suspendata pe un an, timp in care se va veni cu un proiect nou, cu mai putine privilegii pentru categoria vizata. Liderul PD a comentat ca nu este benefica emiterea prea multor ordonante de urgenta, recunoscand ca "toate chestiunile vin pe fondul unei majoritati relative, a unor disfunctionalitati in ceea ce priveste cvorumul parlamentar".
Preda a precizat ca proiectul va fi discutat si cu liberalii, care nu ar avea nici un motiv sa nu-l sustina. "Initiativa este in totalitate a PD, si speram ca si partenerii nostri sa achieseze la ea", a precizat vicepresedintele democrat. Modul in care a reactionat opinia publica si cum este pregatit electoratul sa primeasca asemenea lege, ne face sa credem ca PNL nu se va opune unei asemenea initiative", a spus Preda.
Totusi, daca PNL nu va sprijini propunerea PD, democratii sunt dispusi sa apeleze la consultarea cetateneasca pentru a veni cu un proiect nou de statut din care sa se elimine privilegiile actuale.

Statutul minoritatilor, constitutional

Vicepresedintele PD, Cezar Preda, a declarat ca parlamentarii democrati au sarcina de a face toate demersurile pentru ca statutul "sa iasa din comisii si sa intre in dezbaterea plenului". El a adaugat ca nu se va schimba nimic in elaborarea lui "decat ceea ce s-a negociat cu UDMR".
"Din punctul nostru de vedere, avem obligatia sa elaboram un statut, dar nu avem obligatia sa elaboram un statut care nu este constitutional sau nu este in favoarea majoritatii", a mai aratat Preda.

PD nu va pune piedici Guvernului Tariceanu

Biroul Permanent National al PD a votat ieri in unanimitate sustinerea Guvernului Tariceanu in ceea ce priveste respingerea motiunii de cenzura initiata de PSD si PRM. Vicepresedintele PD, Cezar Preda, a declarat ca acest subiect, precum si decizia PD vor fi discutate si in cadrul sedintei coducerii Aliantei PNL-PD, care urma sa se desfasoare ieri-seara. Decizia conducerii PD a venit si in urma unor zvonuri potrivit carora democratii ar putea vota pentru adoptarea motiunii de cenzura a Opozitiei.