Octavian Stireanu (foto) publica pe Amos News un articol intitulat "Lasitatea Jucatorului", pe care il puteti citi in continuare.
'In orice dictator zace o farama de caracter. Nu scrupule, nu spirit democratic, dar macar fermitate in a-si apara principiile si perseverenta in metode tot are. Nu e si cazul "dictatorilor ratati".
Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul tarii pe care o conduce) este pe cale sa intre in faza decadenta a autoritarismului sau. Cata vreme se autoproclama, raspicat, presedinte-judecator, lumea il percepea ca atare. Unii il adulau, pentru ca le dadea numai lor mingea puterii, altii chibitau de prin peluza opozitiei, trimisi la plimbare cu Constitutie cu tot. Cel putin raporturile de forta si de ierarhie erau clare.
De la o vreme, insa, dl Traian Basescu incepe s-o intoarca-n loc ca la Ploiesti. El ramane jucatorul, dar altii raspund de cum merge "jocul"!
Marele conducator de turma incepe sa se piteasca in urma magarilor ce duc desagii.
Marele conducator de osti striga "inainte" uitandu-se peste umar, in timp ce-o ia la goana spre inapoi.
Semnalul lasitatii l-a dat cand s-a scuturat ca de-o scama de orice raspundere pentru propriile sale decizii. La vremea respectiva, declara nonsalant ca, pentru efectele dezastruoase ale masurilor pe care le-a dictat in 6 mai 2010, vor fi raspunzatori Guvernul si Parlamentul, nicicum domnia sa! Afirmatia i-a lasat cu gura cascata chiar si pe cativa ministri, pusi nitam-nisam sa scoata din foc niste castane aruncate de altul.
Acum, dl Basescu a intors-o din nou: Guvernul e responsabil nu pentru ca a aplicat masurile dictate de el, ci pentru ca nu le-a aplicat integral, majorand TVA - chipurile, fara sa-l consulte! De data asta pana si slugarnicul Emil Boc s-a ridicat pe calcaie, a tras aer in piept, si-a luat inima in dinti si - in premiera absoluta - i-a dat stapanului sau o replica destul de intepata.
Lasitatea celui care, pana deunazi, se pretindea Marele Carmaci al Poporului si rrromanilor, vorbind in numele lor, jertfindu-se in numele lor si luand prizoniera Constitutia tot in numele lor, s-a aratat in toata splendoarea, odata cu anuntarea felului in care domnia sa vede raspunderea fata de tara, o raspundere pe care si-a asumat-o de doua ori la rand, de buna voie si nesilit de nimeni, dupa batalii crunte si cu manevrele cunoscute.
Stupefiant pentru toti cei care nu l-au votat, dar mai ales pentru cei care l-au votat, cel care a ajuns presedinte prin voturi aduse din strainatate avea sa declare, la radioul national, ca "nu ma simt singurul responsabil pentru soarta tarii. Toti 22 de milioane de romani suntem responsabili"!
Dupa care a intrat in diverse detalii:
• Romanii sunt de vina pentru ca niciun guvern cu eticheta Boc, toate impuse de el prin diverse fraude morale, nu a fost in stare sa aloce fonduri pentru constructia de diguri impotriva inundatiilor;
• Romanii sunt vinovati ca promisiunile eroice ale d-lui Basescu, facute pe diverse poduri, dealuri si vai la inundatiile din 2005, nu s-au indeplinit;
• Romanii sunt de vina pentru "excesul de bani dati inainte de alegeri pe diverse proiecte sociale, (care) este un exces daunator fiecaruia".
Obsesia lui anti-sociala este de-a dreptul maladiva: de pe urma cresterii economice, timp de 9 ani la rand, 1999-2007, nu trebuia sa beneficieze populatia, prin asemenea "proiecte sociale", ci banii trebuia probabil sa ramana exclusiv la clientela sa politica, la casuneni si golden-blitzi!
Poporul si rrromanii sunt de vina ca "avem pensionari si la 40 de ani si am ajuns in prezent la 900.000 de pensionati pe caz de boala".
Adica pensionarea fortata, in valuri, a zeci de mii de militari, ca asa ne cerea NATO, si de alte sute de mii de salariati de pe la marile companii nationale, privatizate pe lista data chiar de domnia sa la Banca Mondiala, este tot o vinovatie colectiva a rrromanilor si Poporului in numele carora pretinde ca vorbeste!
Exista, in orice comunitate din lume, o raspundere individuala a fiecaruia fata de propria viata, de propriile optiuni si riscuri asumate. Dar acesta este un cu totul alt nivel al discutiei, decat a spune ca toti cei 22 milioane de cetateni suntem responsabili pentru soarta tarii!
Afirmand ca este responsabil cot la cot cu toti acestia si in egala masura cu ei pentru ceea ce se intampla acum in societatea romaneasca, dl Traian Basescu schimba bobii, vrea sa para ca nu mai este Jucatorul, Conducatorul, Alesul de Popor, ci este unul dintre noi, se amesteca printre noi, se confunda cu noi! Eroare, mon cher, cum ar spune nenea Iancu!
Aceasta tentativa de dizolvare, la vremuri grele, a chipului propriu in peisajul comun si de aruncare a responsabilitatii individuale in carca a milioane de oameni nevinovati este cea mai jalnica proba de lasitate pe care o poate da un om ce detine inalte demnitati publice si care, mai ales, a pretins ani in sir ca el este alfa si omega a tot ceea ce se petrece acum in tara asta.
De speranta d-lui Basescu, ales cu voturi aduse din strainatate, dupa inchiderea urnelor, ca se poate eterniza in pagina de lumina si nu de tenebre a istoriei Romaniei, s-a ales praful.'