Adrian Nastase publica in Jurnalul National articolul "Traian Basescu se plagiaza pe el insusi. Cand esti in deriva aduci in fata publicului ceva ce odinioara umplea cortul", pe care il puteti citi in continuare.

Circul politic marca Basescu nu se deosebeste, din punct de vedere tehnic, de circul obisnuit. Presupune dresaj, echilibristica, jonglerii, magie si clovnerii. Si tot ca in aceasta straveche arta a spectacolului, el mai presupune si repetarea numerelor de succes. Cand esti in deriva, cand nu se mai cumpara, bilete aduci in fata pu blicului ceva ce odinioara umplea cortul. Presedintele vrea iarasi alegeri in sotite de referendum. De data asta, pentru alegerile locale de anul viitor, cele in care PDL risca sa piarda majoritatea fiefurilor sale din teritoriu. E interesant ca Traian Basescu stie de pe acum, cu exactitate, cand poate avea loc acel referendum, adica stie si cand ar vota Parlamentul proiectul de revizuire (Constitutia ofera maxi mum 30 de zile de la votare pentru consultarea populatiei). Ceea ce nu stie inca presedintele e cum sa obtina m¬ajoritatea de doua treimi care sa-i permita toate astea, dar sa nu intram in amanunte si chitibusarii...
Daca referendumul s-ar suprapune cu alegerile, Traian Basescu ar putea face campanie electorala cot la cot cu partidul. Desi oficial s-ar discuta despre gospodarirea localitatilor (si cum a impartit guvernul PDL bani numai pentru localitatile condu se de primari PDL...), peste tot am putea vedea afisele lui zambitoare: "De ce le-a fost frica n-au scapat!". Si, fie vorba intre noi, chiar asa s-a intamplat... Numai ca nu e vorba de PSD sau de PNL, ci de intreaga populatie a Romaniei...
Din fericire, intre arta circului si circul politic exista si deosebiri. Cand clovnii se uzeaza, cand fardul s-a scurs pe obraji, vechile numere nu mai functioneaza. Daca va fi organizat un nou referendum pe tema structurii Parlamentului, la ce a folosit re¬ferendumul anterior? Nu am avut dreptate cand spuneam ca nu pot si nu are rost sa fie organizate referendumuri "consultative" pe teme legate de revizuirea Constitutiei, care are propria ei procedura de revizuire - presupunand si un referendum de validare a noilor texte?! Traian Basescu nu mai poate adauga mare lucru la zestrea electorala a partidului sau. Pentru ca si popularitatea lui s-a redus masiv. Asa-zisa lupta cu Parlamentul "hraparet" nu-i poate face pe oameni sa uite de salariile reduse, de ideea statului care nu e dator cu nimic nimanui, de dorinta permanenta de a micsora, intr-un fel sau altul, pensiile, de preturile alimentelor si energiei care galopeaza, de spitalele inchise si de medicamentele care nu mai sunt.
Smecheria de tip basescian arunca in derizoriu si dezbaterea despre organizarea Bucurestiului, unde un alt referendum s-a transformat, la dorinta consilierilor PDL, intr-un fel de sueta lunga si inutila cu cetatenii. Din ce in ce mai mult, un instrument real si util de consultare publica e aruncat in derizoriu de un partid care se in toarce la popor cand si cand, in piruete rapide, dupa care revine la pozitia de baza, intoarsa cu 180 de grade. Daca in Parlament s-ar constitui o majoritate solida, cu un program clar, nu sunt excluse referendumuri. De pilda, unul despre demiterea presedintelui. O data cu alegerile de anul viitor sau chiar mai devreme. In fond, temele de dezbatere publica sunt diverse si nici Basescu, nici PDL nu au monopolul lor.