Programul guvernamental implementat prin Ordonanta nr. 7/2006 care urmareste realizarea unor obiective de mediu in zonele rurale a pus pe jar autoritatile doljene. Pentru a pune mana pe banii guvernului, edilii doljeni sunt instruiti, in paralel, de Consiliul Judetean si Prefectura Dolj.
Aparitia normelor de aplicare a Ordonantei nr. 7/2006, care pune la dispozitia consiliilor locale din zonele rurale 10.000 de miliarde de lei pentru urmatorii trei ani, a dat liber la inscrierea proiectelor pentru managementul deseurilor, realizarea alimentarii cu apa, canalizarii si epurarii in zonele rurale din Dolj. Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a declarat ca in fiecare zi 30 de primari doljeni sunt chemati la consiliu pentru a li se explica importanta proiectului si etapele ce trebuie parcurse pentru implementarea lui. "E un program de o importanta extraordinara, precum SAPARD, iar primarii trebuie sa se grabeasca sa se inscrie pana la mijlocul acestei luni pentru ca altfel ar putea ramane cu proiectul in asteptare ca la programul SAPARD. Am pregatit o lista cu 20 de firme pe care o vom inmana primarilor in mapa atunci cand vin sa le dam documentatia", a precizat Ion Prioteasa. Dupa ce primarii isi manifesta intentia de a intocmi proiect pentru a obtine finantarea, urmatorul pas este realizarea studiilor de fezabilitate, inexistente in majoritatea comunelor doljene. Conform presedintelui CJ Dolj, la sfarsitul perioadei de inscrieri, pe 12 august, fiecare localitate doljeana va trebui sa aiba cel putin un proiect.
Si prefectura are informarea ei...
Inainte de a primi "instructajul" de la reprezentantii consiliului judetean, edilii doljeni au fost contactati saptamana trecuta si de salariatii Prefecturii Dolj in acelasi scop. Loredana Nita, consilier in cadrul Serviciului de Integrare Europeana, a declarat ca, desi salariatii Prefecturii Dolj stiau ca in consiliul judetean se deruleaza un program paralel de informare a primarilor, institutia nu a luat legatura cu angajatii CJ pentru a organiza intalniri comune cu primarii. "Nu am discutat cu consiliul judetean, dar am auzit ca si acolo se poarta discutii cu primarii. Noi am vorbit cu toti si 12 dintre ei au studii de fezabilitate sau sunt dispusi sa le intocmeasca in timp util. Oricum, primarii nu sunt obligati sa raporteze la noi daca sunt interesati sa acceseze acest program", a spus Loredana Nita.
Integrarea in UE aduce Doljului milioane de euro
In paralel cu programul guvernamental care se va desfasura pe perioada 2006 - 2009, dupa intrarea in Uniunea Europeana edilii doljeni vor putea accesa si alte fonduri destinate obiectivelor de mediu, in perioada 2007 - 2013. Ion Prioteasa a declarat ca sumele puse la bataie de autoritatile de la Bruxelles sunt imense, iar judetul va avea nevoie de un operator regional pentru implementarea programului. "E vorba de 2,4 miliarde de euro pentru infrastructura de apa si alte 773 de milioane pentru proiectele de management al deseurilor. In prezent, incercam sa intocmim o harta a tuturor localitatilor care au alimentare cu apa, canalizare si epurare", a precizat Prioteasa.