Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a saturat ca la fiecare intalnire intre oficialii romani si cei europeni acestia din urma sa puna pe tapet problema coruptiei la nivel inalt. Desi premierul crede ca generalizarea declaratiilor de avere ar fi o lovitura data coruptiei, oficialii occidentali au mari rezerve privind aplicarea acestei masuri.
Prima deplasare la Bruxelles a primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu i-a lasat un gust amar, pentru ca oficialii europeni s-au aratat din nou extrem de ingrijorati de nivelul coruptiei la nivel inalt din tara noastra. “Este deranjant ca la fiecare intalnire cu oficialii europeni sa apara permanent pe tapet problema coruptiei la nivel inalt“, a declarat Tariceanu miercuri seara in cadrul unei emisiuni televizate. In cadrul discutiilor cu oficialii de la Bruxelles, acestia i-au spus ca doresc ca, dincolo de declaratiile si angajamentele autoritatilor romane, sa existe niste actiuni concrete, astfel incat modelul “avem coruptie, dar nu avem corupti“ sa dispara. Tariceanu a mentionat ca ceea ce ingrijoreaza Bruxellesul nu este coruptia mica - a vamesului mituit cu 2-3 cartuse de tigari sau al functionarului care ia mita 6.000 de euro, ci marea coruptie.

Independenta Justitiei, aplaudata la Bruxelles

Tariceanu a primit si incurajari de la oficialii europeni: primul pas facut de Guvern pentru recladirea increderii in justitie - numirea unui ministru al Justitiei si a unor secretari de stat independenti politic - a fost primit extrem de bine de acestia. La fel de bine este privita, a spus Tariceanu, si masura anuntata de introducere, prin modificarea legislatiei, a evaziunii fiscale in categoria actelor criminale.
Premierul a dat asigurari ca Justitia nu va functiona cu doua unitati de masura si ca nu va exista nici o rezerva din partea sa si a presedintelui Traian Basescu in a lasa institutiile statului sa-si faca datoria, indiferent de culoarea politica a celor anchetati.

Profesorii care dau meditatii fac evaziune fiscala

In ciuda ingrijorarii oficialilor de la Bruxelles privind marea coruptie, premierul Tariceanu pare mai decis sa lupte impotriva micii coruptii. Ieri, in cadrul unui seminar cu tema “Perspective asupra prosperitatii Romaniei“, el a spus ca generalizarea declaratiilor de avere are ca scop dimininuarea evaziunii fiscale si eliminarea unor practici deja incetatenite - bacsisul si spaga. “Este necesar ca atunci cand vorbim de coruptie, sa nu ne mai gandim ca este doar apanajul mediului politic. Daca profesorii dau meditatii, iar veniturile realizate in acest fel nu sunt impozitate, acesta este un caz de evaziune fiscala“, a spus Tariceanu. El a explicat ca prezentarea declaratiilor de avere de catre orice persoana fizica ar elimina situatiile in care unii acumuleaza averi considerabile, fara a avea venituri. “Perioada in care am primit mosteniri de la socri trebuie sa se termine“, a declarat Tariceanu.

Scheele il contrazice pe Tariceanu

Occidentul nu crede insa ca declararea averilor de catre intreaga suflare romaneasca ar rezolva mare lucru. Exista chiar temerea ca aceasta initiativa o data aplicata ar putea genera abuzuri. In cadrul aceluiasi seminar, Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, si Jack Dyer Crouch II, ambasadorul Statelor Unite in Romania, si-au exprimat unele rezerve privind generalizarea declaratiilor de avere.
Scheele a aratat ca nu are inca o parere clar formata despre acest subiect, insa daca proiectul va fi aplicat va trebui avut in vedere ce se intampla cu informatiile furnizate de contribuabili.
“In cazul demnitarilor, unde exista interes public, prezentarea unor astfel de declaratii de avere este justificata, dar pentru persoanele obisnuite trebuie avut in vedere unde vor ajunge informatiile“, a declarat Scheele.
La randul sau, Jack Dyer Crouch II a afirmat ca problema este una “complicata“. El a precizat ca este important sa fie gasit echilibrul corect, in sensul respectarii dreptului la intimitate. “Orice decizie va trebui luata numai dupa consultari cu reprezentantii societatii civile“, a mai spus Crouch.