Conducerea Camerei Deputatilor si-a exprimat, miercuri, indignarea fata de initiativa UNJR de a cere anularea votului din 13 august in cazurile lui Miron Mitrea si Adrian Nastase, presedintele Camerei urmand sa transmita CSM o scrisoare in acest sens. "Am primit o scrisoare din partea Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania prin care judecatorul Dana Garbovan (presedintele UNJR - n.r.) face o plangere prealabila impotriva votului Camerei Deputatilor asupra cererii de urmarire penala a lui Mitrea si Nastase din 13 august. Biroul Permanent a luat act cu surprindere de aceasta plangere si va adresa prin presedintele Camerei Deputatilor o scrisoare deschisa CSM atragand atentia ca sunt judecatori in Romania anului 2008, Romania europeana, care nu cunosc si care ar trebui sa stie ca judecatorii nu pot sa atace in contencios administrativ si nimeni nu poate o hotarare a Parlamentului Romaniei", a declarat secretarul Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea (PSD).
In acest context, Valeriu Zgonea a mentionat, la finalul Biroului Permanent al Camerei, ca judecatoarea "a primit, probabil, o comanda". "Probabil ca doamna a primit o comanda si noi am primit aceasta plangere care nu isi are rostul si nici nu are subiect. Din punctul nostru de vedere nu este nici legala", a afirmat secretarul Camerei.
Potrivit materialului transmis de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), judecatoarea Dana Garbovan a formulat o plangere prealabila impotriva votului plenului din 13 august, asupra cererilor de urmarire penala a deputatilor Miron Mitrea si Adrian Nastase ce concretizeaza hotararea plenului Camerei Deputatilor de a nu se solicita urmarirea penala fata de acestia, solicitand anularea rapoartelor Comisiei Juridice asupra solicitarilor Parchetului si anularea proceselor-verbale referitoare la rezultatul votului.
Presedintele UNJR a motivat solicitarile prin faptul ca rapoartele au fost date "cu exces de putere" si sunt "nelegale", mentionand ca "o structura parlamentara a incalcat grav limitele in care Parlamentul se poate exprima prin acte sau fapte juridice", cu mentiunea ca analiza probelor unui dosar de urmarire penala si pronuntarea pe fondul cauzei revin in exclusivitate instantei de judecata in raport cu o cauza penala.
In plus, in plangere se arata ca aceste rapoarte au fost "determinante" in acordarea votului pentru ambii deputati. "Avand in vedere ca cele doua rapoarte intocmite de Comisia juridica sunt nule, ca acte si ca actiuni prealabile obligatorii actului juridic reprezentat de votul deputatilor, firesc este ca si acest din urma act juridic sa fie nul", se mai arata in document.