Ministrul muncii, Ioan-Nelu Botis, a spus ca prevederile Codului de Asistenta Sociala vor intra in dezbatere publica si a lasat sa se inteleaga ca finalizarea si implementarea lui vor mai dura cel putin un an.
"In luna noiembrie, voi prezenta spre dezbatere Codul Social. Am terminat deja prima parte a acestui cod, cea referitoare la prestatiilor sociale. A doua parte se refera la serviciile sociale. In acest moment, am finalizat liniile directoare pentru prima parte. Incercam sa grupam cat mai multe tipuri de ajutoare, indemnizatii, alocatii in cat mai putine tipuri de plata, astfel incat sa putem identifica nevoile pentru acea parte din populatie aflata in excluziune sociala", a declarat ministrul muncii in cadrul intalnirii pe care a avut-o ieri dupa-amiaza cu membrii Comisiei de munca a Camerei Deputatilor.
Botis a spus ca tinta acestui cod este sa determine ca o parte considerabila a celor asistati social sa fie atrasi pe piata muncii, concomitent cu identificarea cat mai exacta a categoriilor celor care au nevoie de asistenta sociala. "Ideea de baza a Codului Asistentei Sociale este sa identificam nevoia si sa ducem practic resursele financiare spre acele familii care au intr-adevar nevoie. Ne dorim un nou tip de abordare (...) Cand acordam un ajutor, sa avem in vedere de ce venituri dispune acea familie si sa identificam mijloacele care ar putea asigura un venit suplimentar acelei familii. In mediul rural, daca identificam o familie ce detine un tractor si utilajele anexe, acea familie produce un venit suplimentar, care de cele mai multe ori nu este declarat fiscal. Nu ar fi onest din partea statului, in acest caz, sa intervina cu ajutoare atata timp cat exista venituri incontrolabile din alte parti", le-a spus Ioan Botis celor prezenti.
Ministrul muncii a declarat ca evaluarea familiilor care au nevoie de asistenta se va face pe baza unor indicatori obiectivi, precum detinerea unui autoturism, a unui televizor sau a unei masini de spalat automate, precum si capacitatea familiei de a-si face un concediu. "Daca, din zece puncte, trei nu sunt indeplinite, inseamna ca o persoana se afla intr-o situatie de privare materiala. Exista o estimare ca, in momentul de fata, in Romania, in aceasta situatie se afla 7.000.000 de persoane. Sa spunem ca, din zece indicatori de baza, trei nu sunt indepliniti. Unul, faptul ca nu reusesti sa-ti faci concediul in fiecare an, mi-ar fi valabil si mie. Daca as indeplini inca doi - faptul ca nu am masina sau nu am televizor -, sunt deja in situatia de privare materiala", a explicat Botis viitorul mecanism de asistenta sociala.