Functionarea Justitiei este una dintre marile probleme ale Romaniei, iar pentru ca acest domeniu sa functioneze este nevoie de profesionalism si de schimbarea mentalitatilor, sustine presedintele Traian Basescu.
Seful statului a afirmat, in cadrul Conferintei “Democratia si statul de drept in Romania si in Sud-Estul Europei“, ca in tara noastra este nevoie ca institutiile statului sa functioneze. “Una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei se refera la functionarea Justitiei ca structura independenta in stat“, a adaugat Basescu. El sustine ca asumarea raspunderii Guvernului pentru pachetul de legi privind Justitia si Proprietatea a fost “ultimul segment al desavarsirii sistemului juridic ca putere independenta in stat, din punct de vedere legislativ“. “Pentru mine, ca politician, este clar ca pana vom avea o Justitie cu adevarat performanta trebuie sa investim enorm in pregatirea oamenilor, schimbarea accelerata a mentalitatii celor
care lucreaza in Justitie, crearea acelei mentalitati independente, libere de influenta politica uneori facuta direct, uneori doar in constiinta omului“, a mai spus presedintele. Seful statului considera ca aceasta este “cheia“ pentru ca Justitia sa functioneze ca o putere in stat.

Progres, nu perfectiune

“Cine crede ca Justitia romana va functiona ca cea din Germania sau Franta peste noapte greseste. Avem de parcurs un proces de instruire a oamenilor, de scoatere a lor de sub mentalitatea ca Justitia are stapan. Acesta este un proces dificil“, a mai spus Basescu.
El a dat asigurari ca in prezent nici un politician nu mai intervine sa-i dea indicatii vreunui judecator, sef de instanta sau vreunui procuror.

Magistratii trebuie sa devina profesionisti

In opinia presedintelui, mai este nevoie de profesionalizarea corpului de magistrati. “Acum, ei se intalnesc cu situatii pe care nu le-au avut niciodata in regimul trecut, cum ar fi spalarea de bani sau evaziunea fiscala“, a explicat seful statului. El sustine ca “avem probleme de pregatire profesionala pentru ca fenomenul nu este identificat, de multe ori, oricata bunavointa ar exista“. Presedintele a mai spus ca pana in 2004 Justitia a fost controlata masiv, politic. “Acum trebuie sa-i dam sentimentul ca este libera in a aplica legea“, a spus Basescu.
“Justitia romana nu si-a creat reflexul luptei anti-coruptie fara menajamente. Am convingerea ca este doar o chestiune de timp pana cand Justitia va deveni eficienta, pentru ca acum exista si cadrul legal si vointa politica pentru a face Justitia a treia putere in stat“, a conchis presedintele.

Perlele prezidentiale!

Presedintele Traian Basescu a declarat, la acelasi seminar, ca Romania trebuie sa rezolve problema minoritatii rrome, in cazul careia exista aspecte legate de educatie. “Minoritatile sunt ca niste perle la gatul unei femei frumoase. Daca Romania va sti sa-si valorifice minoritatile va sti sa fie mai frumoasa si mai puternica“, a spus Basescu. “Prin noua legislatie care va fi promovata in acest domeniu, orice minoritate va putea sa-si valorifice drepturile cerute de UE. Dar in cazul rromilor trebuie sa dublam resursa de stimulare a vointei minoritatii rrome de a se ridica ea insasi“, a mai spus presedintele.