AGERPRES: Presedintele Traian Basescu a semnat miercuri decretul pentru numirea doctorului Raed Arafat in functia de ministru al Sanatatii, informeaza Administratia Prezidentiala.

Raed Arafat, care detinea functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, devine ministru al Sanatatii, ca urmare a demisiei din aceasta functie a lui Vasile Cepoi. Dupa demisia lui Cepoi, premierul Victor Ponta a fost numit ministru interimar al Sanatatii.
La inceputul lunii octombrie, dupa demisia lui Cepoi si preluarea interimatului, premierul Victor Ponta a afirmat ca va gira functia de ministru al Sanatatii cu toate atributiile delegate catre dr. Raed Arafat.
"Vom gasi solutia juridica, pentru ca domnul Arafat nu e membru al Guvernului si nu poate in mod formal sa gireze functia si, probabil, o voi gira eu, dar cu toate atributiile delegate catre domnul Raed Arafat", spunea Ponta.

***

Doctorul Raed Arafat este cel care a initiat, la Targu Mures, primul serviciu de urgenta cu paramedici, dupa model occidental, denumit SMURD, care este la acest moment unul dintre cele mai performante servicii medicale din Romania.
Raed Arafat, medic specialist in Anestezie Terapie Intensiva, s-a nascut la 24 mai 1964, la Damasc (Siria), dar a crescut in orasul palestinian Nablus. Pasiunea pentru medicina de urgenta o descopera inca din copilarie. In anii ‘70, creeaza, in Nablus, o echipa de prim ajutor, formata din colegii de clasa, pe care o instruieste si o coordoneaza. La varsta de 16 ani, in 1981, a ajuns in Pitesti, unde a urmat studiile de limba romana. A absolvit Facultatea de Medicina la Cluj-Napoca. Specialitatea anestezie - terapie intensiva a facut-o atat la Cluj-Napoca, cat si la Targu Mures.
Este absolvent al unui numar foarte mare de cursuri de medicina de urgenta si management al dezastrelor, atat in Romania, cat si in strainatate: cursurile de Comandant de Operatiuni de Salvare (C.O.S), la Brigada de Pompieri din Paris, Urgente Nucleare Civile, US Army National Guard, Maryland, SUA; Medic sef de urgenta, Copenhaga, Danemarca sau Transport medical aerian - Serviciul de Ambulanta Aeriana Norvegia.
In 1991 a pus bazele Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare din Targu Mures, reusind sa uimeasca lumea cu rapiditatea si calitatea interventiilor echipajelor sale. Pana in 1998, el si intregul personal au lucrat ca voluntari, deoarece singurul sprijin material provenea de la medicii si pompierii din Scotia si consta in echipament, medicamente si provizii. Din 1991 este medicul coordonator al statiei SMURD Targu Mures. In 1999 a primit cetatenia romana.
Raed Arafat este instructor in probleme de medicina de urgenta. A fost membru al colectivului de instructori al cursurilor internationale de medici de urgenta din Grecia, Noua Zeelanda, Austria.
In 2003 a primit Ordinul National ‘Pentru Merit‘ in gradul de Cavaler, acordat de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, pentru intreaga activitate stiintifica si de cercetare, pentru contributia deosebita la dezvoltarea si promovarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor in Romania. In noaptea de 31 decembrie 2005, cu cateva minute inainte de intrarea in noul an 2006, pe scena amplasata in fata Teatrului National, Raed Arafat este decorat de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu Ordinul National ‘Pentru Merit‘ in grad de Ofiter, pentru eforturile depuse in actiunile de salvare a oamenilor la inundatii si pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vietilor a numerosi romani.
Locuitorii din Targu Mures l-au desemnat, in decembrie 2003, cea mai apreciata personalitate care activeaza in domeniul social. In decembrie 2006, a primit, in cadrul unei gale organizate de compania de comunicare ‘Imagine‘ si Metro Media Transilvania, titlul de ‘Omul anului 2006‘.
In luna mai 2007, coordonatorul SMURD, dr. Raed Arafat, a fost ales, la Targu Mures, pentru urmatorii trei ani, primul presedinte al Comitetului Director al nou infiintatei Fundatii pentru SMURD.
La 23 august 2007 primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a semnat decizia de numire a doctorului Raed Arafat, coordonatorul serviciului SMURD, in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, responsabil cu medicina de urgenta. A demisionat la 10 ianuarie 2012, fiind repus in functie de catre premierul Emil Boc la 17 ianuarie 2012. La 1 octombrie 2012, dupa demisia ministrului Vasile Cepoi, i-au fost delegate prerogativele ministeriale. Raed Arafat a refuzat propunerea de a prelua portofoliul de ministru, dar va conduce de facto Ministerul Sanatatii pana la alegerile din 9 decembrie, interimatul fiind asigurat de premierul Victor Ponta.
In 2010 a fost numit profesor invitat la Universitatea de Medicina si farmacie ‘Victor Babes‘ din Timisoara.