Comisia juridica a Senatului a decis ca inspectorii de integritate nu pot dispune efectuarea unei expertize din oficiu, in cazul in care sesizeaza diferente vadite intre avere si declaratia de avere, ci doar cu acordul persoanei cercetate. Amendamentul a fost sustinut de social-democrati si peremisti si a fost adoptat cu 5 voturi "pentru" si 4 "impotriva", reprezentatii UDMR, PNL si PD fiind in minoritate, din cauza absentei de la sedinta a senatorului liberal Norica Nicolai. Presedintele comisiei, Eckstein Kovacs, a tinut sa precizeze ca votarea acestui amendament este "o strategie de a goli de continut aceasta lege".
O alta modificare a legii ANI adusa de senatori se refera la faptul ca expertiza pe care o efectueaza inspectorul de integritate este una de tip "extrajudiciar", si nu "judiciar", cum prevedea textul initial, evitandu-se astfel o exceptie de constitutionalitate. Senatorul PSD ßerban Nicolae a explicat ca inspectorii de integritate au statutul de functionari publici, iar expertiza judiciara poate fi efectuata doar de organele de ancheta ale statului. ßerban Nicolae a mai aratat ca expertiza extrajudiciara "nu se poate face in contra vointei persoanei verificate, pentru ca s-ar intra intr-o zona specifica altor autoritati, care fac controale cu conotatie judiciara".
De asemenea, amendamentul PSD care prevede ca activitatea de verificare nu poate excede limitelor sesizarilor a fost votat favorabil. Astfel, inspectorul de integritate nu poate verifica decat aspectele care apar in sesizarea primita cu privire la averea unui demnitar. Senatorii juristi au mai stabilit ca fiecare grup parlamentar isi desemneaza un reprezentant in cadrul forului de conducere al ANI, numit Consiliul National de Integritate.
In textul aprobat de CD, Alianta D.A. avea dreptul la mai multi reprezentanti datorita faptului ca avea grupuri separate in fiecare Camera legislativa. (Diana Nedelcu)