DeCeNews: Basistii anunta drama presedintelui. Ce scenariu il devasteaza pe Traian Basescu

Partea presei care i-a scris osanale lui Traian Basescu de la declansarea suspendarii din vara acestui an a fost in ultimul timp, pe rand, strabatuta de curentul indoielii, cu privire la pozitia presedintelui dupa scrutinul legislativ de duminica. Acum, cand alegerile bat la usa formatiunilor politice care isi doresc cat mai multe scaune inParlament, sustinatorii lui Basescu bat spre capitulare, recunoscand chiar, in ciuda infirmarilor sefului statului, ca iesirile presedintelui din aceasta campanie electorala au scopul de a ridica ARD in sondaje, de a-l scoate din gaura procentelor umilitoare, de care se pare ca vor avea parte pe noua decembrie. Mai mult, Dan Tapalaga, intr-un editorial publicat in data de cinci decembrie pe Hotnews, lasa sa se inteleaga cum, la o majoritate de peste 60% a USL in Parlament, alianta va pregati dosare penale impotriva lui Traian Basescu, adica o demitere a sefului de catre Legislativ pentru inalta tradare.
Editorialistul Hotnews recunoaste ca Traian Basescu va fi puternic constrans de o majoritate USL castigata la alegerile din iarna, fapt pentru care, va trebui sa-i acorde lui Victor Ponta al doilea mandat de prim-ministru. El spune ca asul din maneca a lui Traian Basescu, speculat de unii, este de fapt inexistent. Destructuralizarea USL are cota minima si nici un presedinte jucator nu ar paria pe ea. "Cel mult face aluzie, evoca o posibilitate, cu scopul ca ARD sa nu dispara complet de pe radar in ultimele zile de campanie astfel incat sa se trezeasca sub 15%. E tot ce mai poate face presedintele in fata unui blat politic rusinos. Tot ce i-a ramas este sa incerce cumva sa diminueze efectele unui dezastru iminent", scrie Tapalaga. Asadar, el admite ceea ce presedintele se chinuie sa dezminta: discursurile din campania electorala si razboiul cu Ponta au rolul de a "insufleti" ARD. Actiune neconstitutionala a presedintelui si un nou motiv de suspendare, recunoscute de chiar unul dintre ziaristii sai de casa.
Drama presedintelui pare sa fie alta, in viziunea lui Dan Tapalaga, si anume "faptul ca nu detine parghii pentru a zadarnici constituirea unei majoritati constitutionale in Parlament". Adica, daca USL va avea un procent de 66% in Parlament, indeajuns sa modifice legea fundamentala, social-democratii isi vor impartii puterea dupa placul inimii si o vor folosi asemenea. De fapt, frica lui Dan Tapalaga este ca se vor pregati dosare penale impotriva lui Traian Basescu, protejat de imunitate pe durata mandatului sau, totul culminand cu demiterea presedintelui pentru Inalta tradare.
O alta publicatie, National, scria in luna mai despre cum si-a asigurat presedintele imunitatea, nemaiputand fi atins de adversarii politici, pentru ca si-a asigurat o misiune oficiala internationala de raportor NATO. "Sprijinit de americani, in schimbul promisiunii ca se va retrage incet dar sigur de pe scena politica, presedintele Romaniei a primit asigurari de la partenerii externi ca va beneficia de o imunitate totala, timp de 12 ani", scria ziarul mentionat. Daca impletim aceasta informatie cu scenariu oferit de Dan Tapalaga, in care la 66%, USL va pregati anchete penale impotriva sefului statului, Traian Basescu nu ar putea fi raportor NATO, daca ar avea pe numele sau un dosar penal.
La finele editorialului sau, parerile lui Dan Tapalaga converg cu cele ale colegului sau de front politic, Ion Cristoiu, ambii recunoscand in ultimele editoriale ca un spatiu de manevra a lui Traian Basescu e foarte mic in cazul unei majoritati obtinute de USL, iar seful statului nu poate face pe "Jupanul" numind pe cine pofteste, ci va trebui sa actioneze conform interesului national, numindu-l pe Victor Ponta si evitand o destabilizare politica a tarii.