Cei trei consilieri ai primarului, carora craiovenii le-au platit din 2005 salarii de aproape 300 de milioane de lei, nu au realizat mare lucru din functiile in care au fost numiti. Ce trebuie sa faca mai exact nu stiu nici ei, contrazicandu-se cand vine vorba sa isi enumere atributiile pentru care sunt remunerati din banii publici.
Dupa mai bine de un an de cand au intrat in administratia publica locala, cei trei consilieri personali ai primarului Antonie Solomon nu au realizat mare lucru. Cunoscuti mai mult datorita implicarii in viata politica, acestia incaseaza lunar bani din bugetul local, pentru a veni, cel putin teoretic, cu idei constructive care sa fie puse in practica.
La inceputul anului 2005, primarul Solomon anunta ca are mare nevoie de consilieri personali pentru a putea conduce mai bine orasul. Dupa mai multe discutii, in ianuarie 2005, Constantin Busoi, fost inspector-sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, a fost adus consilier pe probleme de invatamant, iar cateva luni mai tarziu, la sfarsitul lunii aprilie, Constantin Serbanoiu pe probleme privind drepturile omului si revolutionari. Apoi a fost adus Neculai Grigoras pe probleme economice. Potrivit fisei postului, acestia sunt in directa subordonare a primarului, il consulta, ii aduc la cunostinta problemele si stabilesc modalitati de solutionare a acestora. Celor doi viceprimari, Gheorghe Nedelescu si Sorin Iordache, nu le-a fost trecut, in organigrama, nici un consilier personal.
Consilierii nu au un birou unde sa "munceasca"
Pentru munca prestata, acestia sunt remunerati cu un salariu de 6,8 milioane de lei lunar, la care se adauga telefonul de serviciu, cu 200 de minute lunare incluse. Desi, potrivit informatiilor primite de la primarie, acestia ar trebui sa lucreze minimum opt ore pe zi, in prezent nu au un birou unde sa isi desfasoare activitatea. Situatia a fost confirmata de Constantin Busoi, care sustine insa ca in curand vor avea la dispozitie o sala unde sa gandeasca dezvoltarea orasului. "Trebuia sa ocupam un birou in sediul central, dar au fost adusi cei de la sistematizarea circulatiei. Am inteles ca ne vor face si noua rost de unul la sediul din Palace", a spus Busoi.
Pana cand consilierii isi vor vedea visul cu ochii, vor fi nevoiti sa-l consilieze pe primar pe unde apuca. Asa s-ar putea explica lipsa de initiative si de proiecte concretizate de cand ocupa fotoliul de consilieri.
Lipsa de idei inovatoare
Singurul care a avut initiative de luat in seama a fost Constantin Busoi, care, la inceputul acestui an, a intocmit un studiu preliminar, in baza caruia mai multe scoli ar urma sa se mute din actuala incinta, deoarece consuma sume foarte mari din bugetul local. Pe lista figurau pentru comasare, printre altele, Scolile nr. 25, nr. 35 si nr. 26. "De asemenea, am initiat un proiect prin care sa fie amenajate mai multe gradinite. Ca realizare pot sa spun ca am reusit ca toate scolile din oras sa aiba personalitate juridica. Ca propunere as vrea ca bugetul pentru toate unitatile scolare sa fie echitabil. Sunt unele scoli care primesc bani din mai multe surse, dar si de la bugetul local si altele care abia supravietuiesc", a mai spus Busoi.
In ceea ce il priveste pe Neculai Grigoras, acesta sustine ca l-a sfatuit atent pe primar inca de cand a devenit consilierul sau. "Nu e cazul sa ne afisam cu initiative personale. Primarul ne cere parerea in anumite probleme, iar noi ii dam indicatii. Avem chiar intalniri periodice la finalul carora primim diverse teme", a explicat Grigoras.
In schimb, cel de-al treilea consilier, Constantin Serbanoiu, sustine ca nu este treaba lui sa vina cu idei. "Daca ma intreaba ceva, ii aduc la cunostinta. Nu ma duc eu, asa, sa ii propun ceva. Pe langa problemele cu revolutionarii, imi da si alte sarcini. Spre exemplu, a avut loc o intalnire cu niste francezi, unde domn' primar mi-a spus sa ma duc eu sa il reprezint", a spus Serbanoiu.