Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, s-a aratat impresionat de conditiile de lucru ale minerilor din Valea Jiului, dar si de faptul ca nu s-a prea facut nimic pentru a le usura munca acestora. Comparatia ministrului vine dupa zece ani de la prima sa intrare in subteran, iar remarcele au fost facute cu ocazia primei sale vizite in Mina Lupeni, in calitate de ministru al economiei si comertului. "O zi de lucru in subteran inseamna, in primul rand, mers prin galerii de cel putin cinci kilometri. Exista si fronturi de lucru care sunt la distante mai mari, uneori trebuie sa mergi incovoiat. Unii lucreaza in pozitii foarte incomode. Conditiile sunt inca precare, pentru ca nu s-a facut aproape deloc mecanizare, utilajele pe care le-am vazut sunt vechi de cateva zeci de ani", a spus Varujan Vosganian, la iesirea din Mina Lupeni.
Ministrul a tinut sa precizeze ca tinerii nu mai vor sa se faca mineri si ca acest lucru este rezultatul unei slabe mecanizari a procesului de extractie. "Sunt si problemele legate de personal, tinerii nu prea doresc sa mai imbratiseze meseria de miner sau de inginer. Aici se iese la pensie la 45 de ani si media de varsta a celor care au lucrat in subteran rareori depaseste 60 de ani. Conditiile sunt ceva mai bune din punctul de vedere al protectiei individuale, dar, din punct de vedere al mecanizarii, mai este mult de lucru", a mai spus Vosganian.
Ministrul a declarat ca a putut face o comparatie intre ce a fost si ce este acum in mineritul din Valea Jiului pentru ca "am fost unul dintre foarte putinii demnitari de dupa 1990 care a mai coborat in mina, exact acum zece ani, deci eram oarecum familiarizat cu conditiile. Este schimbat ceva fata de atunci. Sunt lucruri noi. Am vazut cateva modernizari. Exista, de pilda, o modernizare de un milion de euro care separa oxigenul de azot. Acum facem o investitie de aproape 30 de milioane de lei (circa zece milioane de euro) pentru a mari productivitatea. Acum zece ani, lucrau aici peste 40.000 de oameni. In total erau peste 60.000 de persoane, iar acum mai sunt 11.800 si oamenii simt altfel economia de piata, au credite la banca, s-au familiarizat cu lucrurile astea si pentru ei evenimentele din anii ‘90 au aceeasi rezonanta ca si pentru noi care am fost de partea cealalta".