Declarata, de cativa ani, una dintre societatile cel mai indatorate la bugetul de stat, circa 19.000 de miliarde de lei vechi (circa 500 de milioane de euro) dupa unii, 11.000 de miliarde de lei, dupa altii, Termoelectrica este pe cale sa fie scoasa la mezat de Ministerul Finantelor. Unele active ale societatii trebuiau scoase la licitatie, potrivit declaratiilor oficiale ale presedintelui ANAF, Sebastian Bodu, pana la finele lunii octombrie, fapt care nu s-a produs. Printre acestea se numara si CET II Oradea, societate aflata in executare silita si care a avut parte de o evaluare exacta. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor au incheiat dosarul de evaluare si l-au trimis de mult la Bucuresti. Despre promisa licitatie insa, nicio vorba, desi au trecut doua luni de la data- limita propusa de seful ANAF.
Emil Balaciu, director executiv adjunct in cadrul DGFP Bihor, ne-a declarat, la inceputul lunii octombrie, ca intreaga procedura de vanzare a activelor detinute de CET II Oradea respecta Codul de procedura fiscala, valoarea tuturor activelor din societate ridicandu-se la 82 de milioane de euro, dupa estimarile si calculele evaluatorului. Obligatiile bugetare inregistrate de CET II si neplatite la bugetul statului insumeaza 4.000 de miliarde de lei, adica peste 100 de milioane de euro. DGFP Bihor a inceput mai demult executarea silita pe tot patrimoniul societatii, iar pentru a recupera obligatiile fata de buget, Fiscul va trebui sa caute cumparatori pentru tot patrimoniul respectiv. "Pana la ora actuala si-a anuntat intentia sa achizitioneze anumite active cinci agenti economici, insa lista este deschisa pana la finele lunii cand o vom definitiva si vom organiza licitatia, potrivit legii. Atunci vom anunta si mass-media, intrucat ne dorim ca intreaga licitatie sa se desfasoare in transparenta", a conchis atunci directorul DGFP Bihor.
Desi de organizarea licitatiei trebuia sa se ocupe direct DGFP Bihor, seful ANAF si cel al Ministerului Finantelor au decis trecerea administrarii CET II in sarcina Directiei Generale a Administrarii Marilor Contribuabili de la Bucuresti. Pe de alta parte, Executivul si-a aratat intentia de a nu mai scoate la licitatie, anul acesta, parti din Termoelectrica, pentru a nu periclita activitatea societatii pe timp de iarna. Zilele trecute, ministrul Finantelor Publice a declarat public ca se are in vedere stergerea datoriilor Termoelectrica, adica a celor 19.000 de miliarde de lei (sau 11.000 de miliarde, dupa unii), fapt care va duce, in cazul CET II Oradea, la stergerea a 4.000 de miliarde de lei. Acest lucru nu poate decat sa-i bucure pe eventualii cumparatori, care, din datele pe care le detinem, au si pus printre conditii si anularea datoriilor istorice.