Intentia Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, de a controla tranzactiile imobiliare mai mari de 10.000 de euro, lasa indiferente agentiile imobiliare din Craiova, care nu cred ca masura ii va determina pe clienti sa declare preturi mai mici la vanzarea - cumpararea imobilelor.
Pentru a evita achizitionarea de cladiri si terenuri cu fonduri provenite din activitati ilicite, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (OPCSB) doreste sa monitorizeze si sa controleze si activitatea agentiilor imobiliare. Ca urmare a unei recente propuneri a OPCSB, agentiile imobiliare ar trebui sa raporteze orice tranzactie cu numerar care depaseste echivalentul in lei a 10.000 de euro. Acest lucru nu pare nici sa-i nemultumeasca si nici sa-i nelinisteasca pe reprezentantii agentiilor imobiliare din Craiova. "Nu vad nimic rau in asta. In domeniul asigurarilor se raporteaza lunar si trimestrial orice tranzactie. Nu cred ca e o asa problema aceasta raportare. Intram intr-o lume normala. Oricum, clientii sunt in general deschisi cand vine vorba de sumele tranzactionate", a declarat Mihai Mehedintu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova. Potrivit acestuia, decizia OPCSB nu ar impulsiona nici pe departe craiovenii sa declare sume tranzactionate mai mici decat cele reale. "Astfel de incidente s-ar putea raporta si acum, mai ales ca persoanele care vand un imobil mai devreme de trei ani de la data la care a fost achizitionat platesc un impozit de 16%. In general, se ascund numai persoanele care fac tranzactii cu bani pe care nu-i pot jusifica", a mai spus acesta.
"Tranzactiile ar fi impozitate corespunzator"
De fapt, potrivit specialistilor din piata, aceasta decizie ar putea fi chiar benefica, mai ales ca ar putea atrage dupa sine eliminarea practicii de a trece in precontract valoarea reala a tranzactiei, iar in contractul de vanzare-cumparare o suma mai mica pentru a plati un impozit mai mic. "Implementarea acestei practici ar duce la o mai mare transparenta, care cred ca ar fi in folosul cetatenilor. Aceasta ar atrage dupa sine un control mai bun al tranzactiilor si astfel tranzactiile ar fi impozitate corespunzator", a spus unul din agentii imobiliari ai unei agentii locale. Raportarea oricarei tranzactii cu numerar care depaseste echivalentul in lei a 10.000 de euro ar atrage insa dupa sine mai multa munca si birocratie - in prezent obligatia agentiilor fiind aceea de a realiza acordul intre parti. "Deocamdata nu am fost anuntati nimic oficial in acest sens. Acum, notarii sunt cei care declara tranzactiile efectuate. Nu stiu in ce masura ne pot impune sa raportam aceste tranzactii atata timp cat nu avem o lege care sa reglementeze activitatea agentiilor imobiliare", a spus Carmen Radulescu, directoarea unei alte agentii imobiliare din Craiova. OPSCB i-a obligat deja pe notarii publici sa trimita raportari despre tranzactiile imobiliare de peste 10.000 de euro . In plus, potrivit specialistilor, intelegerea dintre vanzator si cumparator este considerata infractiune. Unul dintre motivele pentru care agentii imobiliari nu recomanda clientilor sa declare valori mai mici de tranzactionare decat cele reale este si faptul ca in felul acesta comisionul pe care il incaseaza agentia este mai mic.