Acestia acuza AVAS ca urmareste transformarea privatizarii intreprinderii intr-o megaafacere imobiliara. Conducerea fabricii prefera sa nu comenteze cazul.
Sindicalistii de la ELECTROPUTERE Craiova sunt nemultumiti de solutia de privatizare pe active a fabricii si acuza actionarul majoritar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 62,8% din actiuni, ca urmareste interesele imobiliare ale unor grupuri de interese. In opinia reprezentantilor salariatilor, privatizarea pe active nu se poate realiza decat in cazul unor firme care nu mai au activitate economica. In caz contrar, este vorba de lichidarea societatii si nu de privatizarea ei. "Vanzarea pe active nu este o solutie sanatoasa. Nu vinzi o asemenea societate ca pe o coada de lopata. Daca nu se reuseste vanzarea fabricii ca intreg, cred ca solutia este divizarea ei pe intreprinderi functionale, atat ca active, cat si ca personal", a declarat ieri liderul de sindicat Aurel Bojenoiu. Potrivit acestuia, in cazul vanzarii de active nu exista un cadru legislativ care sa garanteze locurile de munca ale celor 3.000 de salariati.
Bojenoiu spune ca va propune actionarului majoritar o solutie care s-a mai vehiculat pana acum, dar care nu s-a luat serios in calcul, si anume divizarea intreprinderii in fabrici care sa fie privatizate separat. "Conducerea AVAS m-a invitat la discutii la inceputul saptamanii viitoare. Noi avem alt punct de vedere. Metoda pe care vor ei s-o aplice se practica in cazul intreprinderilor care nu au activitate economica. Or, la ora actuala, ELECTROPUTERE functioneaza si are contracte in derulare", a mai spus liderul sindical.
Orasanu le raspunde sindicalistilor cu intrebari
Directorul general al intreprinderii, Cornel Mondea, a preferat sa se abtina de la comentarii pe marginea acestui subiect. "E lupta lor, a sindicalistilor. Voi avea un punct de vedere la intoarcerea din concediu", a spus Mondea. ELECTROPUTERE Craiova nu este singura societate pentru care s-a ales solutia vanzarii pe active, alte cazuri fiind TRACTORUL Brasov si NITRAMONIA Fagaras. Si aici AVAS se izbeste de nemultumiri sindicale.
Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a preferat sa raspunda printr-un comunicat de presa tuturor liderilor sindicali care l-au acuzat ca privatizarile pe active reprezinta o megaafacere imobiliara pentru grupurile de interese care doresc sa puna mana pe terenurile si spatiile de productie ale intreprinderilor.
"Ma intreb in ce masura parerile exprimate public de politicieni si liderii sindicali reprezinta interesele oamenilor care muncesc la TRACTORUL UTB Brasov si ELECTROPUTERE Craiova", a afirmat Razvan Orasanu.