Reprezentantii Erste Bank, institutia financiara care
a castigat licitatia pentru BCR, au declarat recent ca sunt interesati sa faca o oferta pentru actiunile detinute de SIF-uri. Totusi, reprezentantii Societatilor de Investitii Financiare (SIF) nu si-au manifestat disponibilitatea imediata
de a negocia participatia lor la Banca.

Surse din Muntenia Invest, societate care administreaza SIF Muntenia, ne-au declarat ieri ca deocamdata nu au primit nici o cerere in acest sens si ca nu au luat in calcul posibilitatea de a vinde actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR). De asemenea, in cazul in care se va ajunge aici, decizia trebuie luata dupa ce vor fi consultati toti actionarii.
Andreas Treichl , presedintele trustului austriac, declara saptamana trecuta ca Erste Bank ar putea negocia cu cele cinci SIF-uri un pret pentru cumpararea pachetului de 30% din actiunile BCR. "Inca nu m-am intalnit cu reprezentantii SIF-urilor si nu le cunosc asteptarile, insa in masura in care sunt dispusi sa negocieze un pret, nu este improbabil sa incheiem o tranzactie", a spus Treichl, citat de Mediafax.
De altfel, el declarase ca, in urma majorarii de capital cu 2,9 miliarde de euro, Erste va ramane cu bani si pentru alte achizitii mai mici dupa plata pretului de 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,8% din BCR.

Sute de milioane de euro, valoarea actiunilor la SIF-uri

Trebuie spus ca in prezent numai valoarea actiunilor detinute de SIF-Muntenia este de aproximativ 300 de milioane de euro, potrivit acelorasi surse. Astfel, prin contractul de privatizare, Erste Bank le-a dat SIFurilor confortul unei perspective de exit prin listarea actiunilor BCR in termen de trei ani de la preluarea pachetului majoritar, potrivit Mediafax.
"AVAS a negociat cu SIF-urile astfel incat acestea sa renunte la drepturile de actionari minoritari inainte de finalizarea privatizarii. Daca nu facem listarea in trei ani, drepturile respective reintra in vigoare. Va fi insa in interesul nostru sa ne crestem participatia, si atunci ar putea fi o negociere a pretului", a mai afirmat Andreas Treichl.
Mai trebuie spus ca cele cinci SIF-uri au de castigat de pe urma participatiei la BCR, mai ales dupa cresterile cotatiilor la Bursa.

BCR, pe piata internationala

Reprezentantii Erste Bank au mai declarat de curand ca in 2009 BCR va contribui cu cel putin 20% la profitul net al grupului austriac. In ceea ce priveste structura de grup a BCR, Andreas Treichl a precizat ca este posibila renuntarea la divizia de asigurari nonviata a BCR, precum si la biroul de la Londra al Anglo-Romanian Bank, care mai este prezenta la Paris si Frankfurt.
El a adaugat ca apartenenta BCR la grupul Erste va fi simtita de clientii BCR inca din primavara, cand cardurile emise de BCR vor putea fi folosite in toata reteaua din Europa Centrala, cu comisioane reduse. BCR va deveni astfel cunoscuta si pe piata internationala.