Institutiile abilitate sustin ca nu il pot suspenda pe Ristea Priboi din Consiliul de Administratie al SIF, desi acesta ar fi urmarit penal de procurorii DNA tocmai in legatura cu functia pe care o detine. Pentru ca Priboi parca a intrat in pamant, in caz de egalitate de voturi deciziile din CA se iau prin votul presedintelui Vasile Salapa.
Fostul deputat PSD Ristea Priboi pare intangibil in functia de membru in Consiliul de Administratie (CA) al SIF Oltenia, cu toate ca este cercetat pentru fapte de coruptie de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si ar fi deja urmarit penal tocmai in legatura cu postul pe care il detine. Priboi ar fi fost pus sub invinuire pentru obtinerea ilegala a unor bunuri de la Genica Boerica. In dosarul instrumentat de DNA este investigat modul in care Priboi, in calitate de membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia, i-ar fi oferit lui Boerica o imputernicire pentru pachetul de actiuni pe care SIF il detinea la SC BACHUS SA. In baza acestei imputerniciri pe care procurorii o considera ilegala, Boerica ar fi ajuns sa controleze 71% din BACHUS SA, reusind astfel sa obtina decizia de vanzare a activelor, prejudiciul creat fiind de peste 80 de miliarde de lei vechi. Conform unor surse judiciare, procurorii ar fi dispus deja inceperea urmaririi penale impotriva lui Ristea Priboi, dar nu i-au comunicat acestuia acuzatiile aduse intrucat fostul deputat PSD ar fi plecat de mai multe luni in Dubai.
CNVM si SIF Oltenia nu-l pot suspenda pe Priboi
Cu toate ca este invinuit de fapte ilegale care au legatura cu functia pe care o detine inca la SIF Oltenia, reprezentantii societatii de investitii financiare sustin ca nu au nici o posibilitate de a-l suspenda din functie pe fostul deputat PSD, nici macar pe perioada urmaririi penale. "Noi nu am primit pana acum nici o instiintare oficiala din partea Parchetului in legatura cu o posibila urmarire penala impotriva domnului Ristea Priboi", a precizat Tudor Ciurezu, vicepresedinte al CA al SIF Oltenia. Singura solutie pentru a nu periclita credibilitatea SIF este ca Priboi sa-si dea singur demisia din functie sau sa se autosuspende pana la finalul anchetei. Reprezentantii societatii sustin ca singurul lucru pe care il pot face membrii CA este sa informeze actionarii in legatura cu aceasta situatie in cadrul sedintei AGA, care va avea loc pe 28 aprilie.
Si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sustine, prin reprezentantii sai, ca nu are nici o putere pana cand justitia nu va da o sentinta definitiva in cazul Priboi. "Nu avem posibilitatea legala de a lua vreo masura. Numai daca domnul Ristea Priboi este condamnat printr-o sentinta definitiva ne putem sesiza. Altfel, in faza de urmarire penala nu putem face nimic", a precizat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. Din CA al SIF Oltenia, alaturi de Ristea Priboi, mai fac parte Vasile Salapa (presedinte), Tudor Ciurezu (vicepresedinte), precum si membrii Dinel Staicu, Teodor Buzatu, Gheorghe Blidaru si Margareta Racovita. Cum CA a ramas in sase membri prin disparitia lui Priboi, in caz de egalitate de voturi presedintele Vasile Salapa va avea ultimul cuvant de spus in privinta deciziilor Consiliului de Administratie.