Taranii nu se vor mai ruga din 2007 la Dumnezeu pentru a avea recolte frumoase, ci la sateliti, ca acestia sa le fotografieze pamanturile cat mai bine. In urma pozelor facute din cer, fermierii isi vor primi subventiile de la stat. Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) isi aliniaza criteriile de acordare a subventiilor la cele din Uniunea Europeana. Cu toate ca in cadrul programului se vorbeste de sateliti, ortofotoplanuri aeriene sau internet, popularizarea programului se face asa cum se anuntau vestile la 1.800, din casa in casa, iar, de cele mai multe ori, agricultura se bazeaza pe sapa si plug, tot ca la 1800.
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a demarat proiectul "Gaseste-ti parcela", proiect desfasurat prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA).
Dat fiind faptul ca, de anul viitor, odata cu asteptata integrare a tarii noastre in Uniunea Europeana, fermierii romani vor primi subventiile doar la hectar, dupa modelul european, in prezent se lucreaza la identificarea terenurilor detinute de fiecare agricultor dupa blocuri fizice si nu dupa numarul de top, in forma cadastrala, cum era inregistrat pana acum.
"Scopul acestui program este ca fiecare fermier care lucreaza un teren, indiferent ca il detine sau il are arendat, sa fie inregistrat, pentru ca din 2007 sa poata face o cerere de subventie pentru pamantul pe care il munceste", spune Ioan Sumalan, directorul APIA Bihor. Dupa noua organizare, parcelele vor fi supravegheate pe baza ortofotoplanurilor aeriene, astfel incat fermierii se vor inscrie cu niste coordonate care vor ramane in baza de date. Subventiile in agricultura se vor acorda pentru culturile care vor fi supravegheate, si nu ca in prezent, cand toata lumea primeste bonuri valorice.
Trecerea de la sistemul actual la cel european se va face in doi pasi mari. In primul rand, este vorba de actiunea "Gaseste-ti parcela", prin care toata suprafata de pamant este inregistrata.
Pasul urmator este acordarea de subventii fermierilor care si-au inregistrat pamanturile si celor care il lucreaza, nu celor care il au in proprietate.
"In acest mod se face si o politica a culturilor, cele care sunt deficitare urmand sa primeasca subventii mai mari. Probabil ca se vor acorda subventii si pentru pamant, insa trebuie stiut exact ce se lucreaza", spune Ioan Sumalan.
Momentan nu se stie care sunt sumele care se vor acorda pentru fiecare subventie in parte, insa, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, valoarea acestora este asteptata sa creasca, fiind vehiculata o suma totala de aproape un miliard de euro pentru anul viitor.