Ne bucura in ultima vreme sa auzim despre intarirea leului fata de euro si de faptul ca economia romaneasca "duduie" in incercarea de a recupera decalajele fata de tarile occidentale.
Totusi este bine sa vedem si reversul medaliei, si anume ca aprecierea leului fata de valutele vestice aduce mari prejudicii exporturilor romanesti inlesnind importurile. Mai mult, fara o analiza complexa, se poate aprecia ca o economie care se dezvolta numai pe baza importurilor si nu este capabila sa produca ceva vandabil la export, va "dudui" pana isi va da sufletul. Statisticile sunt ingrijoratoare in acest sens. Un anunt facut ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca deficitul de cont curent a urcat de circa 2,7 ori in primele doua luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2006, la 2,049 miliarde de euro, in principal ca urmare a dublarii soldului negativ al balantei comerciale cu bunuri. Astfel, importul de bunuri a generat acest deficit.
In comertul cu servicii s-a mentinut un excedent similar celui din perioada ianuarie-februarie 2006, de 92 de milioane de euro, pe baza capitolului alte servicii, cu un sold pozitiv de 177 de milioane de euro. Deficitul raportat de serviciile de transport s-a majorat de la 23 de milioane de euro la 56 de milioane de euro, iar cel din turism de la cinci milioane de euro la 29 de milioane de euro.
Comunicatul BNR precizeaza ca si datoria externa pe termen mediu si lung era la finele lui februarie de 28,923 miliarde de euro, in crestere cu 3,9% fata de 31 decembrie 2006.
Pe de alta parte, si apetitul companiilor straine de a face afaceri in Romania s-a mai domolit. Astfel, potrivit datelor BNR, investitiile straine directe au atins in primele doua luni dupa aderarea la UE o valoare totala de 870 de milioane de euro, in scadere cu 13% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. In primele doua luni ale anului trecut, capitalul strain direct atras in economie a fost de un miliard de euro. (Mugur Cosmin)