De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, polita de asigurare auto obligatorie RCA va fi valabila pe intreg teritoriul Comunitatii Europene, incluzind Romania ca stat membru, precum si pe teritoriul Islandei, Norvegiei, Lichtenstein si Elvetiei. Orice proprietar de autovehicul incheie obligatoriu o asigurare RCA care va fi valabila pe tot spatiul economic european plus Elvetia, intrucit se indeplinesc cerintele Uniunii Europene in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto.

Prin legislatia emisa Romania s-a aliniat la cerinta minima prevazuta de directive. Astfel, de la data aderarii, proprietarii de autovehicule trebuie sa plateasca o singura prima pentru asigurarea obligatorie auto valabila pe intreg teritoriul mentionat. De la 1 ianuarie 2007 limitele de raspundere a asiguratorilor in baza asigurarii RCA nu vor putea fi mai mici de 100.000 euro pentru daune materiale, respectiv 350.000 euro/persoana in caz de vatamari corporale.

Primele sint stabilite exclusiv de catre societati, deci ele vor fi singurele in masura sa decida daca le majoreaza sau le diminueaza, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare, de dauna medie, frecventa daunelor, cheltuielile de achizitie. Asiguratorii au obligatia de a notifica CSA cu privire la tarifele practicate si, de asemenea, de a le publica. Modificarea acestor tarife nu poate fi facuta mai devreme de trei luni de la ultima notificare.

Societatile de asigurari vor decide singure daca maresc sau nu primele de asigurare. Un lucru este insa sigur: tarifele de prime pentru anul 2007 au fost deja stabilite si comunicate Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, posesorii de autovehicule putindu-se deja informa la societatile de asigurare asupra preturilor practicate de acestea pentru anul viitor.