Cu toate ca pleaca foarte multi romani la munca in strainatate si sectoare intregi de activitate se confrunta cu lipsa fortei de munca, iata ca numarul somerilor este in crestere. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului a atins nivelul de 7,2% in ultimul trimestru din 2006. Astfel, din cele aproape 10 milioane de persoane care reprezinta populatia activa a tarii, aproape 710.000 erau someri in ultimele trei luni ale anului trecut. Numarul somerilor a crescut, avand in vedere ca rata somajului de 7,2%, inregistrata in trimestrul patru al anului trecut, este mai mare cu 0,2% fata de trimestrul anterior si cu 0,4% comparativ cu trimestrul 4 al lui 2005.
Reamintim ca recent Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estima ca somajul va ajunge la 5,2% in acest an si va continua sa scada in anii viitori. Spre exemplu, in 2013, somerii vor reprezenta doar 4,6 procente din totalul populatiei ocupate, potrivit CNP.

Absolventii de facultate, cei mai dornici de munca

Dintre persoanele apte de munca (cu varsta intre 15 si 64 de ani), absolventii de studii superioare reprezinta categoria cu cel mai mare grad de ocupare. Potrivit INS, 84,6% dintre absolventii de astfel de studii au un loc de munca. Pe masura ce scade nivelul de educatie, scade si gradul de ocupare. Astfel, de un loc de munca se bucurau 62,7% dintre persoanele cu nivel mediu de educatie si doar 39% dintre cele cu nivel scazut de educatie.
Salariatii continua sa detina cea mai mare pondere in totalul populatiei ocupate, de 66%. Lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati reprezentau 32,4% din populatia ocupata in trimestrul patru din 2006. In aceeasi perioada, in ciuda Sarbatorilor de iarna, romanii au lucrat in medie aproape 40 de ore pe saptamana. (M.H.)