Piata bursiera a traversat o saptamina buna, ultima saptamina de vara din an. In primul rind a crescut lichiditatea, ajutata mult si de tranzactiile cu actiuni Transelectrica. Listarea titlurilor TEL a fost poate cel mai important eveniment si cel mai asteptat in ultima parte a verii si, de asemenea, a adus cistiguri semnificative celor care au subscris in oferta. Insa nu a fost numai asta, o evolutie favorabila a avut si segmentul petrolier, unde au crescut volumele tranzactionate si unde au existat sedinte de cresteri notabile a cursurilor, semne ale unei posibile intrari la cumparare a marilor investitorilor.



DataVal. tranz. (mil. RON)BETBET-CBET-FI

1-sept-2006 7672,374559,2646391,62

184,59

Variatie sapt. A0,43%A0,89%A3,91%



Valoarea totala a tranzactiilor s-a dublat, ajungind la 184,59 milioane de lei (67,1 milioane USD sau 52,3 milioane EUR). Capitalizarea bursiera a crescut cu 4 procente, la 65,4 miliarde lei.



Indicii n-au avut oscilatii mari, au fost mai mult echilibrati. BET si BET-C au inregistrat scaderi usoare in primele sedinte ale saptaminii si o crestere mai mare miercuri, sub efectul evolutiilor bune in special din segmentul petrolier. In schimb, BET-FI a crescut aproape neintrerupt, pentru SIF-uri regasindu-se o mai mare consecventa la cumparare, o sustinere mai buna.









Cel mai tranzactionat emitent in intreaga saptamina este Petrom (SNP), cu un rulaj bun, de 36,85 milioane de lei. Sedinta de miercuri a fost una favorabila titlurilor petroliere. Cursul actiunilor Petrom, dar si lichiditatea acestora, au fost influentate pozitiv de informatiile aparute in presa cu privire la faptul ca Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul de Hotarire de Guvern privind vinzarea pachetului de 8% din actiuni catre angajatii Petrom, motivul fiind necesitatea consultarii unui ONG responsabil cu egalitatea de sanse, si a dezbaterii acestui proiect in Comisia de Dialog Social a MEC si in Consiliul Economic si Social, precum si consultarea organizatiilor sindicale si a altor organizatii specifice ale salariatilor. Astfel, a mai fost indepartata o eventuala aparitie a unei oferte supradimensionate de actiuni pe piata, care i-a plasat in ultimele luni pe cumparatori in pozitii de asteptare. Au inceput sa apara cantitati mari la cumparare, s-au facut citeva tranzactii de ordinul milioanelor de actiuni, in acea sedinta volumul total depasind 32 de milioane de actiuni si cursul fiind inchis la maximul de 0,5550 lei/actiune.



La Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au fost, de asemenea, evolutii bune, mai ales in ultima sedinta a saptaminii, vineri, cind a fost lansat un ordin mare de cumparare, de 100 de milioane de actiuni. In ultimul an doar de cinci ori s-a mai depasit un volum de 100 de milioane de actiuni intr-o zi. Acest ordin a antrenat piata, au inceput imediat sa apara mai multi cumparatori, ceea ce a dus cursul la maximul de 0,0841 lei/actiune.



SocietateVal. tranz. (mil. RON)% din total piata

Petrom36,8520

Transelectrica34,9418,9

SIF Moldova20,4811,1

SIF Oltenia19,2510,4

Rompetrol Rafinare13,277,2



Transelectrica (TEL) a intrat in ringul bursei in sedinta de marti, 29 august. Imediat dupa deschidere cursul a urcat la maximul de 25,5 lei/actiune (A51,8% fata de pretul din oferta), dupa care a scazut, stabilizindu-se in jurul palierului de 23 de lei. Spre finalul saptaminii actiunile TEL si-au reluat trendul ascendent si au incheiat la un curs de 25 de lei, unde cei ce au subscris in oferta inregistreaza un cistig de 48,8 procente. In prima zi au fost mai multi vinzatori, in dorinta de a marca profituri deloc neglijabile, insa, ulterior, spre finalul saptaminii, oferta a inceput sa se diminueze, favorizind cresterea cotatiilor.



Segmentul SIF s-a bucurat de cresteri constante pina in sedinta de joi, cind a inceput sa se stabilizeze. In luna septembrie se va finaliza privatizarea BCR, Erste Bank va achita pachetul de 61,88%, dupa care banca austriaca a anuntat intentia de a face o oferta salariatilor pentru a cumpara si cele 8% din actiunile BCR care se afla in miinile lor, la un pret calculat pe baza pretului din privatizare, de 7,65 euro/actiune, la care se va aplica un discount. E destul de important pretul la care va cumpara banca austriaca actiunile salariatilor, in functie de acesta putindu-se calcula mai corect valoarea reala a pachetului de 6% detinut de fiecare SIF. Nu inseamna ca si SIF-urilor Erste Bank le va face o asemenea oferta sau ca acestea vor fi de acord sa vinda, insa pretul platit salariatilor constituie un reper, mai apropiat de adevar decit pretul platit la privatizare.



Cel mai mult a crescut SIF Moldova (SIF2), cu 6,4% pe toata saptamina, la 2,02 lei/actiune, urmat de SIF Transilvania (SIF3), cu o crestere de 4,8% la 2,07 lei. De asemenea, SIF2 a fost si cel mai tranzactionat titlu SIF, cu un rulaj total de 20,48 milioane de lei.



Segmentul bancar a ramas in umbra, a fost putin vizibil in aceasta saptamina, atit ca rulaje, cit si sub aspectul oscilatiilor de curs. Banca Transilvania (TLV) a oscilat strins in jurul pretului de 1,06 lei/actiune si a inchis la acest pret, la fel ca in saptamina anterioara. BRD la fel, nu s-a distantat mult de palierul de 17 lei/actiune, in timp ce titlurile BCC sint singurele din sector care au fluctuat mai mult. La jumatatea saptaminii urcasera pina la un maxim de 0,52 lei/actiune, pentru a incheia la 0,5 lei (-2%). De asemenea, a continuat seria transferurilor Deal prin care Atlassib SRL, unul dintre actionarii companiei, a inceput sa vinda pachete semnificative de actiuni.



Chiar daca, poate, nu e foarte corect, Transelectrica a fost inclusa in topul cresterilor, avind ca pret de baza pretul din oferta. Subscriitori inregistrau, la finalul sedintei de vineri, un cistig de 48,8%. O crestere semnificativa, buna, mai ales ca a avut loc intr-un interval de doar doua luni.



Se remarca prezenta a trei SIF-uri in top, ceea ce ne arata ca a fost o saptamina apatica pentru restul pietei, segmentul SIF, cel petrolier (ca lichiditate, nu neaparat ca evolutie a cursurilor) si Transelectrica sustinind piata.



Societate (simbol) Curs 1 sept. 2006 (RON)Variatie sapt. (%)

CNTEE Transelectrica (TEL) 25,0000 A48,8

SIF Moldova (SIF2) 2,0200 A6,4

SIF Transilvania (SIF3) 2,0700 A4,8

Zimtub Zimnicea (ZIM) 2,6000 A3,9

SIF Oltenia (SIF5) 2,6300 A3,8



Compa Sibiu (CMP) 0,9900 -4

Mecanica Ceahlau (MECF) 6,3000 -4,8

Chimopar Bucuresti (CPR) 2,4000 -6,3

Bermas Suceava (BRM) 1,6000 -11,3

Altur Slatina (ALT) 0,2250 -13,3



Cea mai mare scadere apartine titlurilor Altur Slatina (ALT), scadere produsa de fapt in prima parte a saptaminii, dupa care au urmat citeva sedinte de stagnare.



Perioada urmatoare poate aduce surprize placute, evolutii favorabile la bursa. Sezonul de toamna de obicei a venit cu cresteri, va mai veni momentul BCR, finalizarea procesului de privatizare, se asteapta un raport favorabil din partea Comisiei Europene, Fitch Ratings tocmai a imbunatatit ratingul de tara de la BBB plus la A minus, sint elemente ce pot face piata de capital mult mai atractiva in aceasta luna.



SSIF Prime Transaction SA

www.primet.ro