Zeci de impozite si taxe locale, altele decât cele pe care le platim în fiecare luna, împovareaza si mai mult contribuabilul. Multe taxe locale - stabilite la cheremul primariilor - aduc o bruma de venituri în bugetele locale.Pe lânga impozitele si taxele cunoscute, de care nu scapa nici persoanele fizice si nici firmele, parafiscalitatea atinge cote importante la nivel local. Unele taxe sunt aberante, le platesc destul de putini contribuabili si aduc extrem de putini bani la bugetele locale. Altele au fost introduse tocmai pentru a mai "ciupi" la bugetul local ceva banuti de la alte persoane, în afara de locuitori. Dar aceste taxe exista si sunt dintre cele mai ciudate. Taxa pe pasunat, taxa de ierbarit, impozitul pe pajisti, taxa de tranzit printr-o localitate, taxa de cinema, taxa pentru aviatia civila, taxa pentru fondul de deseuri, taxa pentru muzee si lista poate continua. "Toate aceste taxe si impozite sunt emise de autoritatile locale, în concordanta cu prevederile Codului Fiscal, si sunt gestionate de primarii", a precizat directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Mihai Antonescu. Exista taxa de viciu (aplicata pentru reclama la tigari). Taxele de biserica se percep pentru nunti, botezuri, înmormântari, pomeni. Mai exista diverse taxe de timbru, taxa de eliberare a adeverintelor de salariat si alte taxe pentru eliberarea de documente. Cele mai mari fonduri sunt colectate la bugetul consolidat al statului si la bugetele locale din impozitele si taxele clasice, pe care le cunoaste si le plateste aproape toata lumea: impozit pe venit, pe profit, impozit pe cladiri, pe terenuri, impozit pe autoturisme, contributii la asigurarile sociale, la somaj, la pensii, taxa pe valoarea adaugata, accize etc.  
Taxa pentru orice hârtie Primaria Craiova are "în jur de 60 de taxe", spune directorul Directiei Impozite si Taxe din cadrul municipalitatii, Ioan Vacariu. Pentru orice serviciu pe care îl presteaza municipalitatea se percepe un astfel de bir. "Aceasta este situatia. Daca o persoana vrea o hârtie xeroxata de la primarie trebuie sa plateasca o taxa. Totul este legal", a precizat Ioan Vacariu. Primaria Craiova iese în evidenta cu un impozit pe care îl percepe pe cladirile persoanelor juridice care nu si-au facut o reevaluare în ultimii trei ani. Firmele care au astfel de cladiri înregistrate în patrimoniu la o valoare mult sub cea reala platesc primariei un impozit de 8% aplicat la valoarea de inventar, daca nu au o reevaluare a imobilului în ultimii trei ani. În cazul în care firma are reevaluare, atunci impozitul perceput de primarie este de 1,8% din valoarea reala a cladirii. Primaria nu poate spune ca se umple de bani din aceasta taxa, pentru ca firmele care au case înregistrate la o valoare mica de inventar prefera sa plateasca impozit de 8% decât sa faca o reevaluare a cladirii, care ar fi mult mai scumpa. "Impozitul se aplica si daca agentul economic are un garaj neevaluat trei ani la rând, si un cotet. Orice cladire sau constructie care apartine persoanelor juridice", a afirmat directorul Vacariu. Nici megaimpozitul pe cladiri de 8% nu este o inventie a Primariei Craiova, ci e o prevedere a Codului Fiscal. 
CJ Dolj are taxe pe tonaj Autoritatile locale au puteri "magice" în ceea ce priveste taxele. De exemplu, Primaria Calafat aplica taxa de tranzit prin municipiu, pentru autovehiculele grele (de peste 3,5 tone) care trec prin zona. Primarul Calafatului, Petre Traistaru, numeste taxa respectiva "de salubrizare", în cuantum de 20 - 30 de lei, si spune ca se aplica "deoarece aceste autovehicule folosesc infrastructura Calafatului". Din asemenea taxe de tranzit nu beneficiaza numai consiliile locale, ci si Consiliul Judetean (CJ) Dolj. De exemplu, taxa pentru trecerea cu bacul peste Dunare, perceputa în Bechet, se împarte între firma care are bacul, Consiliul Local Bechet si CJ Dolj. "O treime din taxa de trecere cu bacul ajunge în bugetul consiliului judetean. În fiecare luna ne sunt virati 30.000 sau 35.000 de lei pe luna", a declarat vicepresedintele CJ Dolj, Constantin Dascalu. Institutia judeteana mai încaseaza si o cota parte de 40% din impozitul pe autovehiculele de tonaj mare (de peste 7,5 tone) perceput de comune.
Consiliul Judetean Dolj încaseaza în judet circa 18 taxe, potrivit unei hotarâri a executivului doljean, care stabileste cuantumul impozitelor si taxelor pe anul fiscal 2008.