Distrigaz Sud se pregateste sa introduca noile tarife la gaze naturale, citeva proiecte importante sint pe cale de finalizare, iar 70% dintre consumatori au semnat noile contracte.

Distrigaz Sud, Sucursala de distributie Galati, este criticata din toate directiile. Mai intii au fost injuraturile cetatenilor si ale oamenilor politici vizavi de noile contracte ce prevedeau obligativitatea platii pentru abonamentele de gaze. Au urmat la rind tarifele practicate de aceeasi unitate. Si, in sfirsit, reprezentantii autoritatilor publice locale si o parte din galateni a criticat modul in care unitatea distribuitoare de gaz isi desfasoara lucrarile de investitii.

Galatenii semneaza

Cu putina vreme in urma mai multi dintre oamenii politici criticau intentia Distrigaz Sud de a-i obliga pe consumatori sa semneze contracte noi, unde este mentionata obligatia de a plati obonamentul la gaze pentru citeva luni. Vocile critice aratau ca cel mai mare neajuns in ceea ce priveste relatia cetateanului cu distribuitorul de gaze este reprezentat de faptul ca cetateanul nu poate negocia termenii in care se incheie intelegerea. In plus, mai exista si obligatia de a plati abonament, desi s-a spus ca acesta a fost retras. Pentru a lamuri oarecum situatia, directorul Bogdan Holban ne-a declarat ieri ca ideile critice vehiculate in ultimul timp prin conferintele de presa sint fara exagerate.

"Sint curios daca contractele incheiate cu Apaterm si Apa-Canal sint negociate. E clar ca discutiile au aparut dupa ce s-a introdus abonamentul pentru gaze. Aici s-a gresit, in sensul ca cei care au vorbit despre el nu au stiut cum sa-l prezinte. Abonamentul este necesar. Chiar daca el a fost eliminat, se va reintroduce pina in 2007", ne-a declarat directorul Holban. Acesta ne-a explicat ca, desi lucruri s-au miscat ceva mai greu, consumatorii de gaze au inceput sa semneze noile contracte. Asta in ciuda indemnurilor facute de unele persoane publice ca cetatenii sa saboteze actiunea Distragazului. "Pina acum mai mult de 70% din clientii nostrii au semnat noile contracte. Saptaminal vin clientii nostri si semneaza aceste contracte. Noi am transmis consumatorilor, prin cititorii nostrii, ca aceste acte trebuie semnate", ne-a asigurat Holban.

Investitii in prag de finalizare

Referitor la investitiile facute de Distrigaz in Galati, directorul Holban a tinut sa dea citeva lamuri, mai ales ca in legatura cu acestea au fost ceva discutii intre conducerea unitatii si Primaria Galatiului. "Investitii importante au fost facute in Tiglina I si II. In Tiglina II lucrarea a inceput in 2004 si s-a ajuns la finalizare. A fost inlocuita intreaga retea din otel cu retea din polietilena. Asta inseamna 15 kilometri de retea si bransamente. In acest fel s-a imbunatatit distributia si alimentarea cu gaze. Au fost realizate bransamente cu posturi de reglare pe fiecare scara. Acum, cei care vor sa-si monteze centrale termice nu mai trebuie sa faca investitii proprii pentru executii de posturi de reglare s-au bransamente, care ridicau foarte mult costurile finale ale lucrarii. Pina la finele lunii octombrie se va pune in functiune noul sistem in tot cartierul", ne-a informat directorul Holban. In Tiglina I lucrarile de acelasi gen au inceput in acest an, iar pina in momentul de fata proiectul a fost realizat in proportie de 30%. Aceasta prima etapa priveste zona de la Inelul de Rocada pina in strada Saturn.

Reclamatii

Legat de lucrarile din Tiglina I, conducerea Distrigaz este nemultumita ca nu are suficient sprijin din partea autoritatilor locale. Conform celor spuse de seful peste distributia de gaze din oras, reprezentantii Primariei au trimis mai multe adrese prin care atentionau Distrigaz Sud, sucursala Galati, ca lucrarile din zona sus amintita se desfasoara intr-un ritm amortit. "S-au primit tot felul de sesizari, chiar si Primaria a trimis atentionari. Insa constructorul a lucrat conform graficului. Refacerea strazilor se va realiza dupa executia probelor tehnologice. Sintem in termenul stabilit de Primarie, acesta expirind la 15 octombrie", a explicat directorul Bogdan Holban.

Tariful de toamna

De la 1 octombrie va intra in vigoare noul pret al gazelor naturale. In aceast sens, conducerea Distrigaz si-a exprimat convingerea ca masura va fi foarte bine primita de cetateni. Modificarea tarifelor a venit ca urmare a Ordinului ANRGN nr. 721 din septembrie 2005.

Pentru cei cu un consum anual de pina la 2.400 mc tariful actual este de 6.997.900 lei vechi/1000 mc, iar noul tarif va fi de 6.886.300 lei/1000 mc; in cazul celor care consuma intr-un an intre 2.400 mc si 12.400 mc tariful este de 6.929.200 lei vechi/1000 mc, iar noul pret va fi de 6.860.400 lei vechi/1000 mc; pentru consumatorii cu un consum anual intre 12.400 mc si 124.000 mc tariful este de 6.458.900 lei/1000 mc, de la 1 octombrie acesta urmind sa fie de 6.404.100 lei vechi/1000 mc; cei care consuma anual intre 124.000 mc si 1.240.000 mc platesc acum 6.343.800 lei vechi/1000 mc, iar de luna viitoare vor plati 6.336.300 lei vechi/1000 mc. Pretul va ramine neschimbat pentru ultimele doua categorii de consumatori. Mai exact, nu vor fi modificarii in ceea ce-i priveste pe cei care consuma anual intre 1.240.000 si 12.400.000 mc (6.332.000 lei vechi/1000 mc) si cei cu un consum anual de peste 12.400.000 mc (6.252.200 lei vechi/1000 mc).