Cei 101 producatori de piine din judet vor intra pina la sfirsitul acestui an in vizorul comisarilor Garzii Financiare si al angajatilor Inspectoratului Judetean de Politie, in urma declansarii recente a operatiunii de control "Vatra".

Comisarul sef al Garzii Financiare Galati, Toader Tocu, ne-a declarat ca scopul actiunilor de control il reprezinta prevenirea si combaterea activitatilor economice ilegale din industria de morarit si panificatie care au consecinte negative asupra economiei nationale. "Conform tematicii de control primite de la Bucuresti, comisarii Garzii Financiare Galati si politistii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie au un plan comun de actiuni de control, denumit 'Vatra' care se va desfasura pina la sfirsitul acestui an la nivel national. Scopul verificarilor pe care le vom face este de a constata daca sint inregistrate toate veniturile si productia obtinuta, precum si daca sint intocmite documente de provenienta pentru materiile prime folosite sau pentru produsele de panificatie obtinute", ne-a precizat Toader Tocu.

Potrivit comisarului sef adjunct al Garzii Financiare Galati, Constantin Danaila, la nivelul municipiului exista 47 de producatori de piine, iar la nivelul judetului numarul acestora este de 101. Statisticile intocmite de Inspectoratul General de Politie au scos la iveala faptul ca 60% din piata de morarit si panificatie este acaparata de economia subterana, care se concretizeaza prin aparitia evaziunii fiscale si a coruptiei. Potrivit aceleiasi statistici, volumul anual al evaziunii fiscale la nivel national a fost estimat la 500 de milioane de euro.

Sanctiuni pentru incalcarea legii

In perioada 2-8 iunie comisarii Garzii Financiare Galati au verificat 5 agenti economici producatori de piine, toti acestia primind sanctiuni in valoare totala de 12,7 mii de lei. In lista firmelor sanctionate s-au aflat Furioso SRL, care a fost amendata cu 1.200 de lei pentru nerespectarea reglementarilor Ministerului Economiei si Finantelor cu privire la intocmirea si completarea documentelor justificative si contabile, precum si o alta firma, sanctionata cu 1.000 de lei deoarece la un punct de lucru situat pe B-dul Dunarea nr. 5 nu intocmise documente de intrare a marfii.

"Sint foarte greu de descoperit cazurile de evaziune fiscala in acest domeniu. Trebuie sa realizezi flagrantul pentru a-i descoperi pe cei care se sustrag de la plata taxelor si impozitelor. Evaziunea fiscala se realizeaza in general prin producerea piinii care este vinduta fara inregistrarea veniturilor realizate sau prin neplata impozitului pe profit sau TVA. Controale in domeniul panificatiei am facut si anul trecut, cind am sanctionat firma Arcada cu 8.000 de lei deoarece trei chioscuri de comercializare a piinii din oras nu aveau aparate de marcat fiscale, activitatea acestora fiind suspendata pina cind au fost dotate cu case de marcat", ne-a mai precizat Toader Tocu.