In momentul de fata nimeni nu mai poate pescui in scop comercial pe riul Prut. Asta pentru ca Organizatia Pescarilor Galati, gestionarul delegat al fondului piscicol de la Prut, si-a pierdut autorizatia de pescuit. Compania Nationala pentru Administrarea Fondului Piscicol (CNAFP) a reziliat contractul incheiat in prima jumatate a anului trecut cu asociatia de pescari profesionisti mentionata deja.

Ioana Toader, directorul filialei locale a Companiei, ne-a precizat ieri ca Organizatia Pescarilor Galati nu si-a respectat obligatiile ce-i reveneau in urma contractului incheiat cu institutia pe care o reprezinta. "Contractul a avut mai multe clauze, printre acestea se afla si obligatia de asigurare a pazei in zona. Prevederea contractuala nu a fost respectata. Organizatia trebuia sa amenajeze un punct de descarcare a pestelui capturat. Nu s-a facut nici acest lucru, desi, pe hirtie, totul era in regula. De asemenea pentru un kilogram de peste capturat trebuia platita o suma intre 4 si 7 mii de lei vechi, in functie de specie. E limpede ca nici aceasta prevedere contractuala nu a fost respectata. De parca nu era suficient, organizatia de pescari a dat Compania in judecata pe motiv ca aceasta i-a obligat pe reprezentantii ei sa semneze un contract plin de abuzuri. Bineinteles ca a pierdut", ne-a declarat seful local al Companiei.

Fara autorizatie si fara permise

Ioana Toader ne-a mai spus si ca, pe data de 5 februarie, i-a anuntat pe cei de la Organizatia Pescarilor Galati ca le-a fost reziliat contractul de administrator delegat al fondului piscicol pentru anumite zone de la Prut si Dunare. "Le-am solicitat celor de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura sa le retraga si autorizatiile emise de ei. In plus le-am cerut celor de la Jandarmerie, Politie de Frontiera si toate celelalte institutii de control abilitate sa le spuna oamenilor ca, pina se va incheia un contract cu o alta organizatie, nu se mai poate pescui pe Prut. Daca nu sint atenti, pescarii se pot alege cu dosare penale", a precizat Ioana Toader.

Vasile Bocaneala, inspector sef la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), filiala Galati, ne-a spus ca a lansat propunerea de anulare a permiselor de pescuit detinute de pescarii care nu mai au autorizatie de pescuit. Inspectorul ne-a mai spus si ca o decizie in acest sens se va lua intr-un timp foarte scurt. "Trebuie anulate toate permisele care nu au in spate o autorizatie de pescuit. Aici avem cazul pescarilor de la Organizatia Pescarilor Galati. Permisele trebuie insa sa fie anulate de cei care le-au emis, adica de catre Compania Nationala. Pina una-alta, noi am anutat autoritatile ca pe Prut nimeni nu mai are voie sa pescuiasca", ne-a declarat inspectorul de la ANPA.

Cu jalba la ministru

Presedintele Organizatiei Pescarilor Galati, Sandu Tanvuia, ne-a spus ca a cerut ajutorul ministrului Agriculturii, Dan Motreanu, pentru ca oamenii pe care ii reprezinta sa nu ramina fara obiectul muncii. Tanvuia ne-a declarat si ca organizatia pe care o conduce a intimpinat o serie de piedici care au adus organizatiei si membrilor ei numeroase prejudicii, atit materiale, cit si morale. "Organizatia noastra si-a dus la indeplinire obligatiile contractuale, chiar daca au fost inregistrate anumite intirzieri datorate unor cauze obiective sau chiar implicarii unor angajati ai CNAFP. Mai mult decit atit, conform legislatiei in vigoare doar instanta judecatoreasca poate hotari daca sint indeplinite conditiile rezilierii contractului. Din acest motiv pescarii continua sa-si desfasoare activitatea pe Prut si pe Dunare", ne-a mai spus Tanvuia.

Una dintre cele doua asociatii de pescari profesionisti din orasul nostru a ramas fara obiectul muncii. Organizatia Pescarilor din Galati avea incheiat cu Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol un contract in sensul practicarii pescuitului comercial pe Prut si pe Dunare. In acest moment doar Grupul de producatori "Lotca" mai are dreptul sa pescuiasca pe Dunare, iar pe Prut nimeni nu mai are voie sa captureze peste in scop comercial.