Confederatia Nationala Sindicala „Cartel Alfa“ si UGIR-1903 au semnat ieri un protocol de colaborare, cei doi parteneri anuntand o lista de revendicari comune pe tema fiscalitatii. Majorarea reala a salariului minim, stabilirea cotei de TVA si a accizelor, dar si construirea bugetului de stat pe contributia a cel putin sase milioane de salariati sunt cateva din revendicarile comune ale celor doua confederatii.
Cele doua organizatii mai contesta faptul ca, pana in prezent, Guvernul nu a supus dezbaterii cu partenerii sociali proiectul de buget pe anul viitor, in conditiile in care, la 10 octombrie, acesta trebuie inaintat spre dezbatere Parlamentului.
Liderii celor doua confederatii solicita Guvernului sa demonstreze eficienta masurilor anticoruptie, o dovada in acest sens fiind constructia bugetului pe anul 2006.
„Masurile anticoruptie se pot vedea in bugetul pe anul viitor. S-au anuntat cu surle si trambite masuri fiscale care vor duce la eliminarea muncii la negru. Foarte bine! Inseamna ca bugetul pe 2006 va fi construit pe contributiile a cel putin sase milioane de salariati, nu pe cinci milioane, cat este in prezent. Daca milionul de salariati iese, ies si resursele financiare“, a spus Bogdan Hossu, liderul „Cartelului Alfa“, care a apreciat ca lipsa celor sase milioane de salariati in constructia bugetului pe anul viitor ar putea avea doua explicatii: fie incapacitatea de lupta impotriva coruptiei, fie lipsa de vointa guvernamentala in acest sens.
„E simplu! Bugetul este cea mai buna masuratoare a masurilor anticoruptie“, a adaugat Hossu.

Patronatele si sindicatele cer predictibilitate fiscala

„Guvernul mimeaza actiunile de dialog social cu partenerii sociali atat in domeniul ocuparii fortei de munca, dar mai ales in privinta politicii fiscale. In mai putin de o luna, conform Constitutiei, proiectul bugetului de stat trebuie inaintat Parlamentului, iar noi nu stim cum arata proiectia bugetara pe anul viitor. Constatam deci ca nu exista de fapt nici transparenta, nici dialogul social si nici coerenta care sa creeze premisele realizarii unei politici fiscale bine fundamentate, asumate si predictibile, conditii esentiale pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sanatos si de stabilitate sociala in Romania“, a aratat Hossu.
Potrivit lui Ioan Coraci, presedintele UGIR-1903, politica fiscala a Guvernului a creat tensiuni in randul patronilor, iar lipsa unei strategii fiscale pe termen lung duce la instabilitate economica.
„Elemente care stau la elaborarea bugetului de stat sunt in continuare incerte. Nu se stie care va fi cota TVA, valoarea accizelor, nu se stie inca numarul real al celor care contribuie la bugetul de stat. Mai mult, nu exista predictie reala in politica de schimb valutar, lucru resimtit din plin anul acesta, cand aprecierea monedei nationale a creat mari prejudicii exportatorilor.
Potrivit liderilor sindicatelor si patronatelor, strategia fiscala pe urmatorii trei ani ar trebui sa enunte principiile politicii fiscale, nu neaparat detaliile ei. „Trebuie sa avem macar o imagine a conceptiei, detaliile pot fi analizate. Pentru ca, la ora actuala, lipseste un lucru esential in politica fiscala: predictibilitatea, iar acest lucru duce la instabilitate economica, cu efecte negative in plan social“, a mai spus Coraci.

FOTO: Ioan Coraci, presedinte UGIR-1903