Anul 2007 vine cu un nou paradox pe piata muncii: salariul minim brut al romanilor are doua valori - 390, respectiv 440 de lei. Cat de minim trebuie sa fie de fapt salariul minim practicat de angajatori ne spun reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj.
Potrivit Hotararii Guvernului nr. 1825/2006, incepand cu 1 ianuarie 2007, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 390 de lei lunar, adica cu 60 de lei mai mult decat anul trecut. Nivelul de 390 de lei lunar este stabilit pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna, reprezentand 2,294 lei/ora.
Incepand tot cu 1 ianuarie, a intrat insa in vigoare si contractul colectiv de munca unic la nivel national (negociat intre patronate, sindicate si reprezentanti ai Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - MMSSF) pe anii 2007 - 2010, inregistrat la MMSSF cu numarul 2895/2006. "Conform acestuia, salariul minim brut negociat pentru un program complet de 170 de ore, in medie, este de 440 de lei, adica 2,58 lei/ora", a declarat Silviu Cotiga, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj. Altfel spus, in prezent avem doua salarii minime - unul garantat in plata si unul negociat cu partenerii sociali.
Salariul minim brut negociat la nivel national, trecut in contractul de munca
Potrivit specialistilor de la ITM Dolj, angajatorii sunt obligati sa acorde acest salariu minim negociat. "Obligativitatea rezida dintr-o dispozitie a Codului Muncii - art. 241, litera D, potrivit careia, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national", a spus Anca Trohin, inspector de munca la Biroul inregistrari contracte, evidenta angajatori, din cadrul ITM Dolj. Altfel spus, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), angajatorii trebuie sa treaca in contractul de munca salariul minim brut negociat la nivel national (440 de lei), indiferent daca-l garanteaza angajatului sau nu. Din acesta, potrivit spuselor Ancai Trohin, angajatului i se retine 1% pentru fondul de somaj. Valoarea contributiilor salariatului la CAS (9,5%) si la fondul de sanatate (6,5%) se calculeaza insa din salariul minim pe care angajatorul il garanteaza si care poate fi fie cel hotarat de guvern (390 de lei), fie cel negociat cu partenerii sociali.
Contributiile sociale, in functie de salariul garantat de angajator
Potrivit reprezentantilor ITM Dolj, in functie de valoarea salariului minim brut garantat de angajator, avem doua situatii. Daca angajatorul stabileste ca salariul minim garantat sa fie acelasi cu salariul minim negociat, angajatul va plati contributii sociale in valoare de 1% din 440 + (9,5%+6,5%) din 440, adica de 74,8 lei. (Dupa scaderea acestora, se aplica un impozit pe venit de 16%, adica de 58,43 lei, iar angajatul va primi un salariu net de 306,77).
Daca angajatorul stabileste ca salariul minim garantat sa fie diferit de salariul minim negociat, atunci pe statul de plata vor aparea ambele valori ale salariului, iar angajatul va plati contributii sociale in valoare de 1% din 440 + (9,5%+6,5%) din 390, adica de 66,8 lei. (Dupa scaderea acestora, se aplica un impozit pe venit de 16%, adica de 51,712 lei, iar angajatul va avea un salariu net de 271,488). Daca salariul minim brut negociat la nivel national ar fi avut aceeasi valoare cu salariul minim garantat, contributiile sociale ar fi fost cu 0,5 lei mai mici, adica 66,3 lei.
Coeficienti minimi de ierarhizare aplicati
Prin contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru perioada 2007 - 2010 se stabilesc si anumiti coeficienti minimi de ierarhizare care se aplica la salariul minim negociat pe societate pentru urmatoarele categorii de salariati:
a) muncitori: necalificati = 1; calificati = 1,2;
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este: liceala = 1,2; postliceala = 1,25;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este: scoala de maistri = 1,3; studii superioare de scurta durata =1,5;
d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2.
Al doilea an consecutiv cu doua salarii minime
Potrivit reprezentantilor ITM Dolj, si in 2006, in Romania au existat tot doua salarii minime - unul garantat in plata de guvern - in valoare de 330 de lei (aproximativ 1,95 lei/ora) - si unul negociat cu partenerii sociali - in valoare de 370 de lei (adica 2,18 RON/pe ora).