Producatorii din judete precum Buzau, Vrancea si Bacau s-au grabit sa scumpeasca painea cu circa 50%, desi presedintele Rompan, Aurel Popescu, declara recent ca nu exista motive ca pretul painii sa creasca pana la toamna. Mai mult, scumpirea se pare ca a avut loc in urma unor "intelegeri" intre producatorii de paine din aceste judete.

De la inceputul saptamanii trecute, buzoienii, de exemplu, sunt nevoiti sa scoata din buzunar 1,4 lei pentru o paine de 500 de grame si 1,2 lei pentru una de 400 de grame. Cresterea pretului la paine este semnificativa, pentru ca in urma cu o saptamana buzoienii plateau pentru aceeasi paine de 400 de grame doar 0,75 lei. Ion Tomescu, administratorul unei fabrici de panificatie din Ramnicu Sarat, spune ca scumpirea a fost necesara din cauza costurilor de retehnologizare, costuri acoperite din creditele bancare. "Eu merg in pierdere din septembrie. Am luat credite pentru retehnologizare si nu le pot plati", motiveaza Ion Tomescu. Pe de alta parte, in ciuda cresterii pretului la utilitati, in judete precum Iasi, Dambovita sau Sibiu pretul painii de gramaj diferit a ramas neschimbat.

In atentia Consiliului Concurentei

O angajata a unei firme producatoare de paine din Ramnicu Sarat ne-a explicat ca societatea n-a luat decizia de a scumpi painea "de capul ei", ci in urma unor "intelegeri" intr-o sedinta cu producatorii din mai multe judete ca Vrancea si Bacau.

Pret ridicat, aceiasi cumparatori

In acelasi timp, chiar daca presedintele Rompan, Aurel Popescu, s-a aratat contrariat de pretul nejustificat de mare al painii practicat la Buzau, el spune ca "fiecare agent economic este liber sa-si faca propria politica de pret". Mai mult, el sustine ca pretul painii este de sase ori mai scazut decat in restul statelor europene. Numai ca buzoienii nostri sunt europeni doar cu numele, nu si cu nivelul veniturilor salariale.
In ciuda zvonurilor aruncate pe piata de producatori, cum ca pretul painii ar fi tinut in frau de stat, Aurel Popescu dezminte acest lucru. El ne-a declarat ca pretul este unul real, care sa-i aduca atat producatorului, cat si distribuitorului o marja de profit cuprinsa intre 10% si 15%.
In ceea ce priveste starea stocurile de faina si grau, Aurel Popescu ne-a mai spus ca acestea nu mai reprezinta o problema. "Am importat cantitati mari. De la 1 ianuarie si pana acum s-au importat circa 250.000 de tone de grau. Pretul este mai mare decat cel al graului romanesc, dar este un grau mai bun", a precizat presedintele Rompan.