Evaluatorii autorizati care stabilesc cuantumul despagubirilor acordate fostilor proprietari in schimbul imobilelor confiscate abuziv in perioada regimului comunist vor incasa un onorariu maxim de pana la 400 de euro pentru fiecare proprietate evaluata, in functie de caracteristicile imobilului.
Onorariile vor fi acordate pe baza unui contract-cadru aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.
Pentru evaluarea unui teren intravilan, onorariul maxim platit evaluatorului se va ridica la 150 de euro. Acelasi onorariu va fi acordat, conform contractului, si pentru evaluarea unui teren forestier sau agricol.
Pentru o constructie cu sau fara teren aferent, evaluatorul va incasa un onorariu maxim de 250 de euro, iar pentru evaluarea unui apartament va fi platit cu cel mult 150 de euro.
Limita maxima a onorariului care va fi acordat pentru evaluarea unui obiectiv comercial sau industrial (fabrici, mori, hoteluri) a fost stabilita la 200 de euro. Toate aceste onorarii sunt valabile in cazul constructiilor cu o supra-fata construita desfasurata de pana la 500 mp si cu un teren aferent tot de pana la 500 mp.
Pentru suprafetele construite desfasurate mai mari de 500 mp, ca si pentru terenurile mai mari de 500 mp, onorariile vor fi suplimentate cu 50 de euro pentru fiecare depasire a unui multiplu de 500 mp, dar nu mai mult de 400 de euro ca valoare totala a onorariului.
Costurile evaluarilor vor fi suportate din bugetul Cancelariei premierului.
Conform legii, fostii proprietari ale caror imobile confiscate in regimul comunist nu pot fi retrocedate in natura primesc despagubiri calculate in functie de valoarea de piata a imobilului. Valoarea imobilului este stabilita de catre evaluatori sau societati de evaluare autorizate.