Daca la inceputul anului se vehicula cifra de 5.200 de disponibilizari, pentru care erau prevazute in bugetul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) fonduri pentru platile compensatorii, dupa negocierile cu reprezentantii Fondului Monetar International s-a ajuns la aproximativ 6.000 de mineri. In luna aprilie, autoritatile au decis sa majoreze numarul disponibilizarilor din sectorul resurselor minerale la circa 7.600 de persoane.
Noul proiect de act normativ initiat de reprezentantii MEC prevede o suplimentare a numarului de disponibilizari la Minvest Deva cu aproximativ 120 de persoane, potrivit directorului general adjunct al Directiei Generale Resurse Minerale din cadrul MEC, Ion Stanciu. Pe lista disponibilizarilor aflata in curs de adoptare mai este trecuta si Societatea Resial Alba Iulia, cu 265 de persoane, Termoserv SA Turceni - 200 si inca 500 de locuri de munca puse la dispozitia MEC pentru corectii in programele de restructurare la societatile comerciale din sectorul resurselor minerale si complexele energetice. "Nu stiu despre aceasta rezerva daca va avea succes, pentru ca s-ar putea ca Ministerul Muncii sa nu-si dea acordul ", a spus Stanciu. El a mai precizat ca, desi anul acesta numarul a fost suplimentat cu mai bine de 3.000, ajungind la cifra mentionata, la anul, numarul minerilor care vor fi disponibilizati va fi si mai mare decit in acest an. "Ne-am gindit ca in 2006 sa fie in jur de 8.000, dar eu cred ca vor fi mai multi ", a mentionat reprezentantul MEC. Insa, liderii federatiilor sindicale din sectorul minier sustin ca ei nu au fost instiintati cu privire la suplimentarea numarului de disponibilizari nici in luna aprilie si nici acum. Cauza pentru disponibilizarile masive din sectorul minier consta in eliminarea subventiilor pentru productia de lignit, carbune brun, minereuri feroase si neferoase, de la 1 ianuarie 2007 si de la 1 ianuarie 2010, eliminarea subventiei pentru huila.

Vom intra in UE cu numai 40.000 de mineri

In decursul acestui an, 8.700 de mineri urmeaza a ramine fara loc de munca. Si asta nu e chiar atit de grav, daca avem in vedere ca apogeul disponilizarilor va fi anul viitor, cind vor parasi minele un numar mult mai mare de ortaci. Cei 8.700 de mineri care vor fi disponibilizati ii urmeaza pe cei aproximativ 8.000 din ultimii doi ani, ale caror plati compensatorii s-au ridicat la nu mai putin de 1.000 miliarde de lei. Numai in acest an, necesarul pentru platile compensatorii ajunge la 1.220 miliarde de lei, iar banii alocati din bugetul de stat, pina in prezent sint de aproximativ 1.000 miliarde de lei. Totodata, in acest an vor fi inchise 30 de mine, iar in 2006, alte 13 unitati de extractie, la care se vor adauga inca 26, in cazul in care nu vor fi preluate de investitori. Suma totala a subventiilor acordate de la bugetul de stat in anul 2004 pentru minerit a fost de peste 5.000 miliarde de lei. In perioada 1990-2003, subventiile de la buget pentru minerit s-au cifrat la 6,8 miliarde de dolari, din care 1,3 miliarde de dolari au reprezentat acoperirea pierderilor din exploatare.