CNH a reusit sa incheie anul 2005 fara pierderi financiare. Totusi, pentru a nu mai avea nevoie de ajutorul statului, compania trebuie sa realizeze o productivitate de cel putin 400 de tone de huila/angajat.

Ortacii din Valea Jiului au realizat anul acesta un record in istoria mineritului, reusind sa incheie anul fara pierderi. Metoda, in opinia celor din Compania Nationala a Huilei (CNH), nu este una originala, dar are la baza calitatea carbunelui extras, preparat si vandut. „Exista premisele, daca urmam programul de productie, sa inchidem anul fara pierderi, adica nivelul cheltuielilor sa fie egal cu cel al veniturilor“, a declarat Daniel Surulescu, directorul general al CNH.

Desi ortacii din Valea Jiului au reusit sa extraga in acest an 280 de tone de huila/angajat, administratia Companiei Nationale a Huilei sustine ca, pentru a fi rentabili fara a mai beneficia de ajutorul statului, trebuie sa se ajunga la o productivitate de cel putin 400 de tone de huila/angajat. „Media europeana este intre 400 si 600 de tone de huila/angajat. Tinta noastra este ca in 2010, cu maximum 9.500 de salariati, sa functionam fara ajutorul statului, fapt ce se poate realiza doar cu o productivitate de peste 400 de tone/salariat“, a spus Surulescu.

Marketing agresiv

Administratia CNH a anuntat ca, de anul viitor, politica de vanzari la nivelul companiei se va schimba radical, in sensul cresterii cat mai mult a numarului de clienti. Potrivit directorului general, Daniel Surulescu, acest lucru se va realiza printr-o politica de marketing agresiva. „Am decis sa analizam si alte piete si sa nu ne mai bazam doar pe cei doi clienti traditionali ai nostri, Termocentralele Mintia si Paroseni. Am avut o prima incercare, ofertand la bursa de marfuri o cantitate de carbune, pentru care insa, timp de sase saptamani, nu am avut nici o oferta. De la anul vom adopta un marketing agresiv“, a declarat Surulescu.

Adio, prime!

Aproximativ 1.200 de mineri din cadrul CNH Petrosani isi vor lua ultima prima, cea de Sfanta Varvara, in luna decembrie urmand sa fie trecuti pe listele de disponibilizare primii 400 de ortaci.

Concedierile colective sunt prevazute in Programul de restructurare a CNH, iar minerii care pleaca vor beneficia de prevederile Ordonantei nr. 8/2003.

Ultima prima este in cuantum de 358 RON si se acorda nediferentiat pentru subteran sau suprafata. „Primii 400 de salariati afectati de masura concedierii colective vor beneficia de plati compensatorii in cuantum de 20.000 RON, intr-o singura transa, la incetarea contractului individual de munca. Cei care primesc preavizul in anul 2006 vor lua 15.000 RON in momentul plecarii si cate 5.000 RON timp de patru sau sase luni, dupa desfacerea contractului individual de munca“, a declarat Daniel Surulescu, director general al CNH.

Totodata, 13.100 de copii ai minerilor din Valea Jiului vor primi din partea Companiei Nationale a Huilei din Petrosani pachete cu dulciuri pentru Craciun, in valoare de 45 RON.