Aderarea la UE aduce romanilor polite RCA mai scumpe cu 40%. Pentru a fi valabile pe teritoriul statelor membre, asigurarile vor ingloba actuala Carte Verde. In plus, ele sunt obligatorii pentru posesorii de autoturisme.
De la 1 ianuarie 2007, o data cu aderarea Romaniei la UE, soferii romani ar putea plati cu 40% mai mult pentru politele de raspundere civila auto (RCA), estimeaza analistii din piata. Scumpirea politelor ar fi determinata de faptul ca acestea ar include si asigurarea Cartea Verde, valabila pe intreg teritoriul Comunitatii Europene. Practic, dupa aderare, asigurarea internationala Cartea Verde va disparea ca document, iar politele RCA vor avea extindere si pentru tarile din cadrul UE.
In plus, de anul viitor, companiile de asigurari isi vor stabili singure tarifele pe care le vor practica.
Unele companii au anuntat insa ca vor oferi tarife reduse pentru clientii care nu au fost implicati in accidente rutiere, in timp ce pentru ceilalti preturile vor fi ceva mai mari. Cu alte cuvinte, asiguratorii intentioneaza sa aplice sistemul bonus-malus, care recompenseaza soferii "cuminti" si ii arde la buzunar pe cei implicati in accidente.
In prezent, asigurarea internationala Cartea Verde este facultativa si se foloseste numai pe teritoriul altor tari. Aceasta asigurare se incheie, in mod obligatoriu, atunci cand vrei sa circuli in strainatate, pentru perioade de 15 zile sau mai mult (20-90 de zile). Primele de asigurare sunt exprimate in dolari si se achita integral si anticipat in lei, la cursul de referinta al BNR din data platii. Tarifele pentru autoturisme sunt cuprinse intre 60 si 810 dolari, in functie de perioada de valabilitate (15 zile - un an). Spre comparatie, precizam ca tarifele pentru RCA aprobate pentru 2006 sunt cuprinse intre 138 si 313,2 RON, in functie de capacitatea cilindrica a autovehiculului. Pentru a extinde RCA si in statele UE, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) va semna pana la sfarsitul anului in curs acorduri cu institutiile similare din aceste tari.
Soferii sunt nemultumiti
Faptul ca din 2007 toti posesorii de autoturisme vor fi obligati sa plateasca in plus pentru acest tip de asigurare, fie ca circula sau nu in UE, nu le pica deloc bine soferilor, care spun ca ar trebui facute anumite diferentieri. "Nu-mi convine, pentru ca eu nu ies din tara. Nu mi se pare normal sa plateasca toti. Atata timp cat nu iesi din tara, mi se pare o taxa ilegala", a declarat Florin Cazan, din Craiova. "Eu nu vreau sa platesc nici un fel de Carte Verde, pentru ca, oricum, Dacia mea nu indeplineste conditiile impuse ca sa circule pe drumurile din UE", a spus, la randul sau, Aristide Stefan, alt posesor de autoturism.
Cu toate ca aceasta majorare le-ar rotunji suficient veniturile, companiile de asigurari recunosc voalat ca taxa nu este echitabila. "Cartea Verde va fi obligatorie, fie ca circuli sau nu pe drumurile UE. Ar trebui facute diferente, pentru ca nu toti ies din tara. In plus, la vechimea parcului auto din Romania, multe autoturisme nu indeplinesc oricum standardele tehnice pentru a circula pe drumurile europene", este de parere un reprezentant al unei firme de asigurari. La ora actuala, exista pe piata o serie de societati de asigurari care nu au capacitatea sa plateasca daunele. Cu atat mai mult daunele produse pe teritoriul altor tari. Din acest punct de vedere, va fi o problema, mai sustin unii asiguratori. Analistii pietei apreciaza si ei ca dupa aderare circa 30% din societatile mici de asigurare vor disparea si pentru ca nu vor face fata cererilor de majorare a capitalului.
Potrivit directivelor europene, societatile vor folosi un "fond de siguranta" in loc de capitalul propriu, care se va utiliza la calculul marjei de siguranta. Ca sa faca fata cerintelor, societatile trebuie sa apeleze la diverse solutii, cum ar fi fuziunea, sau chiar sa se lase cumparate.
Un miliard de euro din asigurari
Piata romaneasca a asigurarilor auto va depasi nivelul de un miliard de euro in cursul acestui an, comparativ cu un volum al primelor subscrise in 2005 de 930 de milioane de euro. Politele auto au generat in 2005 doua treimi din volumul primelor subscrise pe segmentul asigurarilor generale. 38-39% din totalul subscrierilor din asigurarile auto provin din vanzarea de polite CASCO, iar 28% - din RCA si Cartea Verde.