Capital.ro informeaza: Chinezii sunt interesati de Romania.
Romania, cu uzinele sale cazute in ruina si priceperea in domeniul industrial, ii atrage pe investitorii chinezi, care se instaleaza discret, dar eficient in sud-estul Europei, scrie saptamanalul francez L‘Express.
Rasnov este o mica localitate de langa Brasov, in inima Carpatilor, cu 15 000 de locuitori, printre care trei chinezi. Multa vreme n-a fost decat un loc de trecere pentru turistii care mergeau spre castelul de la Bran. Din 2008, destinul micii localitati s-a schimbat, dupa ce au venit chinezii. Uzina de tractoare pe care au deschis-o in 2009 se inalta la poalele cetatii.
A fost o investitie de 50 de milioane de euro, finantata in proportie de 80% de Hoyo-SHK Modern Agricultural Equipment Co. Ltd China, care a creat 500 de locuri de munca. Tractoare Hoyo reprezinta aici viitorul: uzina ar urma sa asambleze la Rasnov pana in 2012 peste 20 000 de unitati care vor pleca in toata Europa. Cu timpul se vor fabrica aici si diferite componente.
Potrivit Oficiului roman pentru migratie, in Romania se afla 8 000 de chinezi, dintre care 6 000 la Bucuresti. Ei sunt investitori, intreprinzatori, dar si muncitori in industria textila. Ministerul Economiei a anuntat ca investitiile chineze in Romania au fost in 2010 de 385 milioane de dolari. Comunitatea chineza are chiar si un ziar al sau, ‘Chinezii din Romania‘.
In zona in care chinezii au deschis fabrica se afla in epoca lui Ceausescu cea mai mare uzina de tractoare din tara. Ei stiau ca vor gasi aici know-how-ul necesar si au inceput inca din 1993 sa patrunda in zona. In acel an, judetul Brasov si-a anuntat colaborarea cu provincia Liaoning. De atunci au inflorit in jurul singurului restaurant chinezesc din regiune diferite magazine. In prezent, la universitatea Transilvania din Brasov exista, din septembrie 2010, un institut romano-chinez numit ‘Confucius‘.
Edilii din Brasov nu sunt singurii care i-au primit cu bratele deschise pe investitorii chinezi. La Timisoara, ei au cumparat o fabrica de biciclete, iar la Dej, Avic International intentioneaza sa investeasca 350 milioane de euro in relansarea unei uzine de celuloza si hartie. Singurul motiv care impiedica o instalare mai rapida a unor intreprinderi chinezesti in Romania pare a fi povara birocratica.
China ocupa locul al patrulea printre micii intreprinzatori straini: magazinele si restaurantele lor de la Bucuresti sunt afaceri prospere. Intr-un mare complex bucurestean - de 13 ha -, ‘Dragonul Rosu‘, se afla peste o mie de magazine chinezesti si asta nu e totul: un grup de dezvoltatori romani si chinezi construiesc pe o suprafata de 50 ha viitorul China Town, care va cuprinde 12 blocuri de locuinte, scoli, birouri si banci.
Chiar daca linia aeriana directa Bucuresti-Beijing este suspendata din 2003, ofensiva chineza exista, spre marea fericire a oamenilor de afaceri, care viseaza sa vada intr-o buna zi portul Constanta luminat de mii de lampioane rosii. Se pare insa ca presedintele Traian Basescu nu le impartaseste entuziasmul. Pe 5 ianuarie, el a spus ca nu se pune problema ca Romania sa cedeze in fata argintilor din China, cum au facut-o vecinii sai Grecia si Moldova. Chiar daca Republica Chineza ‘este prietena noastra‘, spunea presedintele, citat in incheierea articolului din L‘Express. (SURSA: Agerpres)