Gazetarul si omul de televiziune Marius Tuca a implinit 44 de ani. Cu acest prilej, intr-un interviu acordat AGERPRES vorbeste, printre altele despre "Miscarea de rezistenta" impotriva prostiei, imposturii si mitocaniei, ca stare de spirit initiata si sustinuta de Jurnalul National. Puteti citi in continuare partea a IV-a a interviului acordat AGERPRES.
• AGERPRES: Jurnalul National este un bun observator al realitatilor romanesti si mai ales al degradarii criteriilor valorice din societate. Credeti ca "Miscarea de rezistenta" impotriva prostiei, imposturii si mitocaniei poate izbandi printr-un demers jurnalistic?
• Marius Tuca: Aici as putea sa raspund mai pe indelete, apropo de ceea ce insemn eu si de ce ma asez in "Miscarea de rezistenta". Pentru ca mi-a fost dat sa traiesc la cumpana de timp dintre milenii, secole si lumi, si totusi ma consider norocos, unul dintre exemplarele reusite, daca nu de exceptie, inedite ale acestei din urma epoci.
Sunt in primul rand un gazetar si un facator de publicatii. Am scris si publicat cateva carti de suflet, altele polemice si de dialoguri politice cordiale. Scrisul pentru mine a fost in permanenta o stare care tine de evul aprins in care ard.
Credincios crezului meu - avand in vedere toate astea, pentru ca am facut cam tot ce se putea in meseria asta, fie ca e vorba de presa scrisa, fie de televiziune - sunt, astazi, liderul "Miscarii de rezistenta" in batalia pentru castigarea in instanta lumii romanesti a recursului pentru Romania eterna.
Asta inseamna ca "Miscarea de rezistenta" nu este sustinuta neaparat de un ziar. Jurnalul National este, daca vreti, crucisatorul acestei miscari. Dar ea a inceput sa insemne si spectacole si teatru si muzica si incet-incet "Miscarea de rezistenta" va insemna mult mai mult. Cei care cred in "Miscarea de rezistenta", eu, dar si foarte multi oameni, si cred ca sunt mii de oameni, nu suntem zgomotosi, cel putin deocamdata, nu am iesit in strada sa strigam in gura mare ceea ce facem noi si ceea ce credem noi, dar ne unesc lucruri comune, cele de care aminteati si dumneavoastra, ne unesc aspiratii comune. Eu cred ca vor fi din ce in ce mai multi aceia care, la randul lor, vor crede in "Miscarea de rezistenta". Ea este, pana la urma, o stare. Ma intreaba foarte multi: "si ce facem cu Miscarea de rezistenta"? Nu trebuie sa facem altceva, trebuie sa fim noi, sa ne urmarim proiectele, sa spunem cu voce tare ceea ce credem si ceea ce nu credem. Slava Domnului, sunt atatea lucruri care fac agenda zilnica, lucruri in care nu credem, asa cum nu credem in manelizarea Romaniei si in falsele modele, care sunt peste tot si care ne inunda, dar credem foarte tare in alte lucruri care tin asa cum spuneam de un recurs pentru Romania eterna.
As putea sa vorbesc la nesfarsit de "Miscarea de rezistenta". Suntem aici, as putea spune ca nu suntem putini, si ca, incet-incet, ne vom face auziti, asa cum nici nu isi imagineaza cei care astazi se ocupa cu manelizarea Romaniei.
• AGERPRES: Ce ati fi vrut sa va faceti daca nu ati fi fost "contaminat" de presa?
• Marius Tuca: La aceasta intrebare raspunsul este foarte clar. Indiferent ca as fi ramas toata viata reporter sau as fi facut ceea ce fac acum, asa ca un rasfatat al soartei, tot meseria asta as fi facut-o. Cu meseria asta m-am nascut in sange si nu cred ca as fi putut face altceva. Eu m-am nascut liber in meseria asta si nu stiu daca ar fi existat o alta meserie in care sa fiu atat de liber. Libertatea, as putea spune, a fost si este a doua mea profesie, dupa cea de gazetar si, totodata, singura mea legitimatie, alaturi de numele meu.