Gripa aviara da peste cap turismul din Delta Dunarii, in conditiile in care in ultimii ani s-au facut investitii masive care au determinat aproape triplarea numarului de turisti sositi anual din 2001 incoace. Pierderile sunt cu atat mai mari cu cat exista unitati hoteliere care au luat credite pentru investitii si nu le mai pot plati din cauza turistilor care au plecat. Reprezentantii Asociatiei Delta Dunarii Turism estimeaza pierderi de circa 10 milioane de euro in urma descoperirii virusului gripei aviare in Delta, pierderi care provin din cifra de afaceri nerealizata in cel de-al IV-lea trimestru al anului.

Operatorii de turism din Delta Dunarii ii solicita pimului-ministru Calin Popescu-Tariceanu o serie de masuri de compensare a pierderilor cauzate de gripa aviara, printre care garantarea creditelor de investitii, exonerarea de la plata unor taxe si acordarea unor despagubiri si salarii compensatorii. Masurile deja adoptate de catre autoritatile romane pentru prevenirea gripei aviare au consecinte deosebit de grave asupra activitatii operatorilor din turismul judetului Tulcea si, in special, Delta Dunariia€œ, considera reprezentantii Asociatiei.
a€žDe duminica nu mai exista nici un turist in Deltaa€œ, ne-a declarat Cornel Gaina, unul dintre investitorii din acea zona. El este nemultumit de a€žpublicitatea pacatoasa care s-a facuta€œ si da vina pe autoritati care s-au incurcat in declaratii si au creat panica in randul turistilor. a€žAsa s-a intamplat si in 2000, cand autoritatile au anuntat ca exista antrax. Atunci pierderile au fost mari, in conditiile in care, pana la urma, nu s-a confirmat nici un caz de antrax. De aceasta data insa vom pierde si mai multa€œ, ne-a mai spus Gaina. El condamna si directiile sanitar-veterinare si spune ca a€ždin anii a€™90 nu si-au mai facut treaba, in sensul ca nu au facut acele vaccinuri obligatorii, unul primavara si altul toamnaa€œ.

Sute de euro pentru vanatoarea in Delta

Se stie ca dintre turistii sositi anual in Delta, 30-40% sunt straini, care plateau sute de euro doar ca sa vaneze. a€žDesi taxa de vanatoare este de 150-180 de euro pe zi, totusi cei mai multi veneau aici sa vaneze. Mai mult, acum s-a inchis si pescuitul sportiva€œ, ne-a explicat Cornel Gaina. Despre petrecerea Revelionului in Delta nici nu se mai poate vorbi.
çn concluzie, Delta este compromisa in aceasta toamna, este de parere la randul lui Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). El ne-a spus ca a€žoperatorii de acolo sunt in panica, avand in vedere ca in ultimii ani s-au facut investitii de 150-200 de milioane de euroa€œ. Totusi, oficialul FPTR crede ca, la nivel national a€žnu se poate vorbi de o scadere a activitatii turistice, chiar daca pierderile in Delta vor fi de cateva milioane de euroa€œ.
Doar Guvernul mai poate salva Delta
çn aceste conditii, reprezentantii Asociatiei Delta Dunarii Turism i-au cerut primului-ministru sa desemneze persoanele autorizate in vederea gasirii unor solutii pentru reducerea pier-derilor pe care companiile de turism din zona le vor consemna in perioada urmatoare.
Ei vor, de asemenea, si invitarea, in mod gratuit, a operatorilor de turism din judetul Tulcea si Delta Dunarii la targurile internationale de turism.