in urma cu doi ani, Guvernul a emis o hotarire prin care se acordau sub forma gratuita, in special tinerilor de la sate, grajduri pentru a incepe o afacere in domeniul cresterii animalelor. S-au avut in vedere in special obiectivele agricole existente care au apartinut fostelor C.A.P.-uri desfiintate dupa anul 1990. Initiativa, foarte buna dealtfel, s-a dovedit a avea un real succes, reusindu-se astfel ajutorarea unor tineri dar si redarea circuitului economic al unor constructii care erau lasate in paragina si care urmau sa ajunga niste ruine. insa, ca nu poate sa nu existe si un insa, nu peste tot s-a procedat exact in litera si spiritul legii, lasindu-se loc la speculatii, reclamatii si multe nemultumiri. Un astfel de caz s-a ivit in comuna Culciu, satul Carauseu, unde in 2002 s-au atribuit un numar de cinci grajduri.

Unii au primit cite trei grajduri, iar altii nici unul

Cele cinci grajduri ale fostului C.A.P. Caraseu au fost atribuite in 2002 de catre Consiliul Local al Primariei Culciu la trei persoane. Unul dintre cei trei a primit in folosinta gratuita trei grajduri, cu toate ca atunci (si nici in prezent) nu detinea un numar suficient de animale cu care sa le populeze. Situatia a durat doi ani, pina cind primarul de atunci s-a dumirit si, printr-o alta Hotarire a Consiliului local, i-a retras unul din cele trei grajduri care era gol complet. S-a facut o alta retribuire si grajdul a ajuns cu greu, fiind necesare vreo opt luni, in posesia unei alte persoane care avea suficiente animale sa-l populeze si care ceruse degeaba un grajd in 2002. in sfirsit, se parea ca o parte din greseala a fost reparata dar, intre timp, apare o alta problema.

Conform evaluarilor existente, la Primaria Culciu patru grajduri ar costa cit o lada de bere

Grajdurile atribuite in baza H.G. 168/2002 figureaza in evidentele Primariei Culciu la o valoare de inventar de aproximativ 800.000 de lei. Conform aceleiasi H.G., dupa trecerea a cinci ani de la data atribuirii in folosire gratuita, aceste grajduri se pot cumpara la o suma reprezentind 10% din valoarea de inventar, respectiv 80.000 de lei. Deci, la un calcul mai simplu, patru din cele cinci grajduri in cauza costa la un loc cit o lada de bere. si aceasta suma este trecuta si in contractele incheiate in anul 2002 intre Primaria Culciu si detinatorii acestor grajduri. De departe, aceste atribuiri s-au transformat intr-o afacere deosebit de rentabila pentru unii care mai au de asteptat doar trei ani ca sa-si cumpere cite un grajd cu cite 80.000 de lei. si asta in situatia cind grajdurile nu au necesitat nici mari investitii, fiind in stare destul de buna la data atribuirii.

Un singur grajd face exceptie de la evaluarea dupa ureche facuta in anul 2002

in acest an s-a facut o noua evaluare a mijloacelor fixe apartinind Primariei Culciu, evaluare care ar fi trebuit sa cuprinda si grajdurile din Carauseu. Dar reevaluarea s-a facut numai la unul din cele trei grajduri, cel care a fost repartizat din nou ulterior. si detinatorul actual s-a trezit brusc ca grajdul sau are valoarea de inventar de 1,3 miliarde de lei pe cind ale vecinilor sai ramin la valoarea de 800.000 de lei. si, culmea, grajdul sau este in aceeasi stare ca si celelalte. Asa ca, la momentul cumpararii acesta ar valora 130 de milioane de lei si nu 80.000 de lei ca si celelalte patru.

Actuala conducere a Primariei Culciu nu stie cum sa rezolve problema

Cum valoarea de inventar a celorlalte patru grajduri ramine aceea stipulata in contractele incheiate in 2002 intre Primaria Culciu si detinatorii acestora, situatia a devenit ilogica, in sensul ca patru grajduri se vor vinde cu doar cite 80.000 de lei iar unul cu 130.000 de milioane. Cel care a primit ultimul grajd este, chipurile bun de plata, si bineinteles ca nimanui nu-i convine sa plateasca, iar altii sa-si rida in barba. si, in acest fel, in loc sa incaseze sume egale ca valoare la bugetul local, Primaria va ajunge sa incaseze pe patru grajduri bani cit sa-si cumpere 10 litri de benzina. Cineva este raspunzator pentru subevaluarea facuta in urma cu doi ani, ori daca aceasta este corecta atunci si al cincilea grajd ar trebui, in mod logic, sa aiba aceeasi valoare ca si celelalte patru. entru a se face lumina in acest caz si pentru a se egaliza situatia ar fi necesara implicarea juristilor de la Serviciul juridic al Prefecturii, deoarece in prezent situatia i-a cam depasit atit pe primarul actual din Culciu cit si pe consilierii locali.