Dupa ce mai multe carduri Bancpost au fost "sparte" prin clonare, numerosi craioveni au verificat ieri daca mai au bani în conturi. Reprezentantii bancii spun ca vor restitui "pâna la ultimul banut".Detinatorii de carduri de la Bancpost, si nu numai, au verificat ieri soldurile pentru a vedea daca mai au banii. Aceasta deoarece, de câteva zile, cardurile Millenium emise de banca sunt restrictionate din cauza suspiciunilor de frauda, dupa ce sume între 200.000 si 300.000 de euro au fost furate recent. "Frauda s-a produs cu carduri clonate", dupa cum a anuntat purtatoarea de cuvânt a Bancpost, Liliana Ciobanasu. "Nu am card Millenium, dar am venit sa verific daca mai am banii sau daca nu cumva sunt blocate si alte tipuri de carduri. Mi-a fost teama dupa ce am auzit de fraude, pentru ca mai stiu oameni care au fost furati de pe card. Cum primesc salariu, îl scot pe tot de frica", a spus Valentin Tascu, profesor universitar în Craiova. "Eu lucrez la Spitalul nr. 1 si am verificat soldul, dar nu mi-a dat bani bancomatul. Am venit în centru sa-mi rezolv situatia, sa vad de ce nu pot scoate salariul. Am nevoie astazi (ieri - n.r.) de bani, dar sa vad ce e cu cardul. Este cam rau cu card ca nu sunt tot timpul bani bagati în bancomatul de la spital", a mentionat Dumitru Jianu, fochist, posesor de card Millenium. "Pot sa vad soldul, dar nu-mi elibereaza bani. Acum merg sa îmi dea banca alt card în locul acestuia. Am plecat din timpul serviciului sa-mi rezolv problema. Sper sa mearga repede", a declarat o doamna grabita sa se întoarca la munca.  
"Febra" a cuprins si alte banci Dupa ce au aflat de restrictionarea cardurilor de tip Millenium de la Bancpost, unii craioveni care au banii la alte banci si-au verificat soldurile. "Mi-a zis copilul sa-i verific si lui cardul, sa vedem daca merge sau daca mai sunt banii în cont. Nu vedeti ce s-a întâmplat la Bancpost? Cum se fura si de pe carduri? Acum m-am convins ca e totul în regula", a spus Ion Stoenescu, client al BCR. "Mi-am scos tot salariul de pe card, pentru ca am auzit ca se pot fura bani si asa. Îmi este putin teama, desi mie nu mi s-a întâmplat", a precizat Mariana Lungoci, care detine un card la Raiffeisen Bank. În schimb, alti posesori de carduri nu-si fac probleme de furturile celor care le cloneaza, dar se îngrijoreaza de costurile platite bancilor. "Ne iau comisioane daca scoatem bani de pe card sau daca vedem ce sold mai avem. Era mai bine cu banii în mâna la salariu", a sustinut alt detinator de card de debit. 
Ce spune banca Un regulament al Bancii Nationale a României (BNR) obliga bancile sa le acorde detinatorilor de carduri sumele initiale de pe carduri, în cazul în care clientii au fost tinta unei fraude. Regulamentul nr. 6 al BNR prevede ca banca sa emita un nou card clientului, cu toti banii în cont. În practica, procedeul este de durata, pentru ca aceasta face propriile verificari, pentru a vedea daca într-adevar banii de pe card au fost sau nu furati. Liliana Ciobanasu, sef serviciu relatii cu mass-media din cadrul Bancpost, a declarat: "Banca da înapoi pâna la ultimul leu pentru persoanele fraudate. Doar câteva sute din totalul cardurilor emise de Bancpost au avut suspiciunea de fraudare si acelea au fost restrictionate. Cine are un card Millenium îsi poate interoga soldul la bancomat, iar daca nu poate ridica bani, atunci merge la ghiseul bancii, unde i se dau banii ceruti".  
Trei gorjeni au ramas fara bani  Frauda înregistrata la Bancpost în mai multe localitati din tara, prin disparitia unor sume importante de bani de pe cardurile clientilor, a facut victime si în judetul Gorj. Pâna în prezent, Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj a înregistrat trei plângeri din partea unor cetateni din Târgu Jiu, care au sesizat faptul ca au ramas fara bani pe cardurile eliberate de Bancpost. Cei trei sunt salariati ai Complexului Energetic din Rovinari si au descoperit ca nu mai au nimic pe carduri, când au încercat sa verifice daca au primit salariile. În sesizarile amintite se mentioneaza faptul ca disparitia sumelor de bani a fost semnalata la sfârsitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Disperati ca nimeni nu le ofera un raspuns în ceea ce priveste lipsa sumelor de bani, cetatenii au hotarât sa se adreseze politiei, pentru a afla ceea ce s-a întâmplat.  
Prejudiciul reclamat: 15.000 de lei 
Potrivit lui Ionut Daniel Tica, purtatorul de cuvânt al IPJ Gorj, cercetarile sunt coordonate de un procuror din cadrul Directiei pentru Investigarea Crimei Organizate si Terorism: "Sunt în lucru trei sesizari din partea unor oameni care au anuntat faptul ca au ramas fara bani pe carduri. Toti sunt din Târgu Jiu si, când au încercat sa scoata bani de pe card, au constatat ca nu mai au ce. Prejudiciul total reclamat este de 15.000 de lei. Asteptam sa vedem daca vom primi si alte plângeri. Din câte stim, este vorba de politisti, jandarmi, cadre didactice si alte categorii de salariati din judetul Gorj, care aveau acest tip de card. Deocamdata, ele au fost blocate si nu mai pot fi scosi bani. Se pot ridica numai de la banca respectiva", a declarat Ionut Daniel Tica.
Instrumente "nesigure" de plata
Milioane de români sunt detinatori de carduri. Bancile prezinta cardurile drept "instrumente sigure de plata", pe când practica arata din ce în ce mai mult ca nu mai este chiar asa. "Aceasta metoda moderna de plata cunoscuta în toata lumea ori nu merge la noi, ori avem prea multi asa-zisi specialisti care ne fura de pe carduri", a spus Valentin Tascu.