In primele 9 luni datoria publica a Romaniei a crescut cu 9 miliarde de euro. In aceeasi perioada statul a cheltuit 2,5 miliarde de euro pe investitii.
Problema Romaniei in ceea ce priveste datoria publica nu este nivelul acesteia, de circa 36% din PIB, respectiv de peste 41 de miliarde de euro, ci faptul ca a crescut foarte repede, la finele lui 2008 datoria publica fiind de doar 21% din PIB, ceea ce inseamna ca in mai putin de 2 ani a crescut cu 17,4 miliarde de euro (73 de miliarde de lei la un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro). O problema si mai mare insa este destinatia acestor bani de imprumut, respectiv pe ce au fost si pe ce vor fi cheltuiti in viitor. Prioritare sunt investitiile in infrastructura, fie ca e rutiera, de cale ferata sau sociala.
"Lasi la copii si la nepoti datorii, dar in contrapartida lasi active, drumuri, poduri, infrastructura publica, scoli, spitale, tomografe, RMN-uri. Daca faci datorii sa platesti salarii, sa iei X5 si plasme la comune este si antiproductiv, si imoral social", a declarat miercuri Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul BNR, citat de Mediafax.