Firmele europene estimeaza o reluare treptata a cresterii economice, arata Asociatia Camerelor Europene de Comert (Eurochambers), cu ocazia publicarii rezultatelor Studiului Economic European 2005.
Potrivit studiului, increderea firmelor europene in perspectivele dezvoltarii economiei a scazut usor, comparativ cu anul trecut, dar toti ceilalti indicatori (cifra de afaceri, vanzarile pe piata interna si externa, ocuparea fortei de munca si investitiile) se situeaza la niveluri superioare.
In ceea ce priveste investitiile, in tarile candidate se anticipeaza ca investitiile vor ramane la un nivel relativ ridicat, in special in Romania.
Extinderea Uniunii Europene a influentat pozitiv perspectivele de afaceri din noile state membre, indica sondajul. Firmele din aproape toate noile state membre se asteapta ca Piata Interna sa ofere noi oportunitati si sunt optimiste in ceea ce priveste anul 2005. De pilda, Letonia, Lituania si Estonia au cea mai mare incredere in cresterea economica a Uniunii. Firmele din vechile state membre raman insa precaute.
In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, in 19 din 27 tari se estimeaza mentinerea ocuparii la acelasi nivel in 2005, ceea ce reprezinta o imbunatatire fata de anul trecut.