Guvernul Tariceanu a infruntat, de la investire, patru motiuni de cenzura si peste zece motiuni simple. In timp ce opozitia face si desface guverne, iar democratii se incalzesc pe marginea terenului, liberalii nu par prea ingrijorati de demersurile PSD privind cea de-a cincea incercare de daramare a executivului. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, sambata, la Oradea, ca obligarea parlamentarilor sa voteze "la vedere" este o crasa incalcare a Constitutiei.
Cel de-al treilea om in stat, Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat, sambata, la Oradea, ca in ultimii trei ani Guvernul Tariceanu I si II au rezistat la patru motiuni de cenzura si peste 10 motiuni simple. "Ma bucur ca am putut beneficia de o astfel de experienta in perioada mandatului meu", a spus Olteanu. Insa, cu toata "experienta" acumulata, liberalul Bogdan Olteanu n-a putut baga mana in foc pentru cea de-a cincea motiune de cenzura pe care PSD-ul a anuntat ca o va depune azi la presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. "Aceasta motiune de cenzura produce supararea mai mare in randul celor care doresc s-o depuna decat in randul celor impotriva carora este indreptata", a declarat presedintele PNL Bihor, deputatul Cornel Popa.
Fara bile la vedere
Din punctul de vedere al liberalilor, reusita initiatorilor ultimei motiuni depinde de textul acesteia, dar mai ales de inversunarea liderilor PSD, PD si PLD care isi vor ameninta parlamentarii, obligand-i sa voteze cu "bilele la vedere" in locul votului secret. "Daca voi observa ca un parlamentar va fi obligat sa voteze la vedere, voi suspenda sedinta si voi lua votul de la inceput, ori de cate ori va fi nevoie, pana cand Constitutia si regulamentele vor fi respectate. Totusi nu cred ca se va ajunge aici, cred ca cei care sustin motiunea isi fac curaj dand astfel de declaratii, si anume ca vor supraveghea votul. Nu cred ca-i vor obliga pe parlamentari sa arate votul. Reamintesc ca la ultima motiune am solicitat chestorilor sa scoata din sala un parlamentar care incerca sa supravegheze votul colegilor sai. S-ar putea sa fie o dovada a neincrederii presedintelui Traian Basescu in parlamentarii sai si ai PSD, dar aceasta nu este problema noastra", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, facand referire la declaratiile unor lideri politici, cum ar fi cei de la PLD, care au sustinut ca vor "vota la vedere" indiferent de textul motiunii. "Eu voi cere Parlamentului sa deschida mai multe cabinete de ortopedie pentru ca, dupa acest vot, multi colegi de-ai mei vor fi cu piciorul in ghips... de la bile, evident", a glumit deputatul liberal Valeriu Boieriu.
Baga votul uninominal, apoi pleaca
Referindu-se la soarta motiunii PSD, presedintele Camerei Deputatilor a mentionat ca sunt mai multe variante. "Prima, sa cada motiunea si atunci Guvernul Tariceanu urmeaza sa-si continue politicile guvernamentale, acest lucru insemnand alocari bugetare mari pentru sanatate, agricultura, invatamant, infrastructura, marirea pensiilor si reducerea CAS. A doua varianta este posibilitatea ca motiunea de cenzura sa treaca si atunci fie s-ar putea forma o alta majoritate parlamentara din care PNL nu va face parte, fie ar putea fi alegeri anticipate in februarie-martie anul viitor." Indiferent daca va trece motiunea de cenzura sau nu, liberalii par decisi sa legifereze votul uninominal. "Ii asiguram pe cetateni ca avem solutiile legislative necesare adoptarii votului uninominal, iar parlamentarii care-si fac iluzii nu vor scapa. Cei care sunt curajosi acum la televizor vor fi nevoiti ca la viitoarele alegeri, fie ca vor fi la termen sau anticipate, sa iasa pe strada ca sa obtina voturi adevarate", a precizat Olteanu.
De 3 x incompatibili cu PSD
In acest context, Bogdan Olteanu a subliniat ca o guvernare a PNL alaturi de PSD nu este posibila deoarece nu pot cadea de acord pe un program de guvernare comun. "Cu PSD nu suntem de acord in numeroase probleme si din aceasta cauza nu putem guverna impreuna. Exemplele sunt numeroase: cota unica de impozitare sustinuta de noi si pe care PSD doreste sa o desfiinteze, restituirea proprietatilor si introducerea pensiilor private, cu care PSD nu este de acord. Chiar si in politicile de mediu avem opinii divergente. Am avut surpriza ca, din partea unui partid social-democrat care se presupune a fi mai apropiat ca doctrina de problemele de mediu, sa vedem ca sustine folosirea cianurilor in industrie. Avem idei diferite cu privire la aproape toate domeniile", a declarat Olteanu.
"Sa-i trasneasca Dumnezeu"
In ceea ce priveste soarta bugetului de stat pe 2008, Bogdan Olteanu a mentionat ca, probabil, Guvernul il va adopta pe 10 octombrie 2007, urmand sa fie trimis apoi Parlamentului pentru dezbatere in comisiile de specialitate. "Cred ca in a doua saptamana a lunii noiembrie proiectul bugetului de stat pe 2008 se va dezbate in plenul Camerelor reunite." In acest context, presedintele Camerei Deputatilor a subliniat ca cei care vorbesc de "pomeni electorale", facand referire la marirea pensiilor, fac o grava eroare. "Pe cei care vorbesc de pomeni s-ar putea sa-i trasneasca Dumnezeu pentru ca este o nesimtire sa spui ca pensia este o pomana. Democratii mint cand spun ca nu sunt bani suficienti pentru marirea pensiilor, pentru ca atunci cand acest lucru s-a mai intamplat, la 1 ianuarie 2007, erau foarte multumiti. Este clar ca inventeaza fel de fel de pretexte cu scopul de a denigra eforturile Guvernului Tariceanu de a raspunde nevoilor populatiei."