Introducerea unei cote unice de impozitare a profiturilor si a veniturilor este sustinuta atat de oamenii de afaceri, cat si de analistii economici. Daca oamenii de afaceri sunt optimisti fara rezerve, analistii economici sunt, in schimb, sceptici cu privire la urmarile acestei masuri.
Temerea analistilor economici este ca o cota unica de 16% va aduce Romania in situatia de a se imprumuta atat de pe piata interna, cat si de pe piata externa. Or, nici acest lucru nu va fi, cred ei, suficient pentru a tempera o crestere fara precedent a deficitului bugetar. Trebuie spus ca in bugetul de stat pe anul viitor, convenit cu Fondul Monetar International si votat de Parlament, este prevazut un deficit bugetar de doar 1,5%. La randul sau, Ionut Popescu, desemnat ca ministru de Finante, sustine ca reducerea veniturilor bugetare in urma aplicarii cotei unice de impozitare va fi compensata de majorarea incasarilor din TVA si de sumele provenite din vanzarea participatiilor statului pe piata de capital.

Beneficii mari, dar pe termen lung

Analistii economici apreciaza ca doar pe termen scurt si mediu cota unica de impozitare de 16% va crea mari probleme in privinta colectarii veniturilor la bugetul de stat. Ei arata insa ca pe termen lung beneficiile sunt considerabile, iar colectarea va fi mult imbunatatita prin scoaterea la suprafata a unei bune parti din economia subterana. Dar acest lucru va fi posibil doar in anumite conditii. Poate, cea mai importanta este legata de aplicarea simultana a unei cote unice cu o intarire a disciplinei fiscale. Acest fapt va conduce de-abia in viitorii doi-trei ani la o crestere puternica a veniturilor bugetului de stat, considera sursele citate.
La randul lor, reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini cred ca aceasta masura de relaxare fiscala este sustenabila doar “in masura in care creste baza de impozitare“. De altfel, investitorii straini mai arata ca in tarile in care s-au aplicat aceste masuri de introducere a taxei unice si de reducere a impozitului pe profit s-a observat ca veniturile colectate la bugetul de stat au crescut foarte mult, dar nu imediat.

Apele se vor limpezi cu siguranta spre sfarsitul lui ianuarie

Desi, dupa declaratiile mai multor lideri ai Aliantei PNL-PD, cota unica de 16% va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2005, Legea Codului Fiscal prevede clar ca va fi necesara o perioada de 6 luni pana la modificarea acestui act normativ.
Un alt obstacol pe care trebuie sa-l treaca ordonanta, care prevede introducerea cotei unice, este legat de faptul ca la sfarsitul lui ianuarie Romania va negocia impreuna cu delegatia Fondului Monetar International termenii unei noi scrisori de intentie la acordul incheiat cu aceasta institutie financiara. Insa, cu siguranta, ministrul de Finante desemnat va trebui sa le arate expertilor FMI in ce fel masura de reducere a fiscalitatii poate fi sustinuta de bugetul Romaniei.