Potrivit Legii pensiilor, prospectul schemei de pensii facultative este documentul care cuprinde termenii contractului de administrare si ai schemei de pensii facultative, titreaza Ghiseul Bancar. Tot in Prospect se stabileste cuantumul maxim al comisioanelor percepute pentru administrarea pensiei, care se scad din beneficiul obtinut din investirea banilor depusi, adica din pensie.
Potrivit legii, exista o limita maxima ce nu poate depasi 15% din venitul salarial brut lunar sau din alte tipuri de venituri ale persoanelor care-si fac o pensie privata. Ghiseul Bancar ne informeaza ca societatile de pensii au stabilit in Prospecte si un cuantum minim al contributiei. Astfel, acesta este de minim 60 de lei la Aviva, 50 de lei la Allianz si 45 de lei la ING.
Contributia se vireaza de catre firma angajatoare. Contributia lunara fie poate fi oprita direct din salariul angajatului, fie se plateste din fondurile angajatorului, iar firma isi fidelizeaza astfel angajatul platindu-i o polita, fie jumatate din contributie este suportata de angajat, iar restul de angajator. ¥inand cont de faptul ca atat angajatul, cat si angajatorul pot sa-si deduca 200 de euro lunar din banii platiti pentru pensie, ultima varianta pare mai avantajoasa pentru toata lumea, iar pensia va fi mult mai mare.

Care sunt costurile lunare

Cel mai important comision este cel perceput in cazul transferului la un alt fond de pensii. Acest comision este de 5% din valoarea neta a activelor, in cazul tuturor celor trei societati de pensii, daca transferul se face inainte de doi ani de administrare, acesta fiind de altfel comisionul maxim permis de lege. O diferenta exista insa in cazul Aviva, care percepe doar 2,5% daca va transferati la un alt fond dupa ce a trecut un an si inainte de implinirea celui de-al doilea an de administrare. Daca transferul la alt fond se realizeaza dupa doi ani de la aderarea la fondul de pensii curent, nu se percep penalitati.
Un alt comision este cel perceput din contributia lunara platita pentru pensie, inainte de convertirea banilor in unitati de fond. Limita maxima a comisionului stabilita de lege este de 5%. Ghiseul Bancar arata ca Aviva a ales sa perceapa comisionul maxim, de 5%, in prospectul Allianz acest comision este stipulat evaziv, "pana la 5%", ca si in cazul comisionului de transfer, iar ING va percepe un comision mai mic, de 3,95%.
Al treilea comision perceput de societatile de pensii este cel de maxim 0,2% pe luna din activul net total al fondului de pensii. In prospectul sau, Allianz a pastrat aceeasi prevedere vaga din lege, adica faptul ca va percepe "pana la 0,2% pe luna". Aviva a ales sa specifice clar nivelul acestui comision, si anume 0,0064% pe zi, adica aproape de valoarea maxima permisa de lege. In prospectul ING se specifica la fel de clar valoarea acestui comision, adica 1,24% pe an, adica in jur de 0,1% pe luna, ceea ce inseamna jumatate din limita maxima prevazuta de lege.

Unde se duc banii

Un alt criteriu important de alegere a societatii de pensii este cel al rentabilitatii unitatilor de fond investite. Cum insa toate societatile au anuntat ca vor prefera o politica de investitii moderata, inseamna ca nivelul castigurilor oferite de catre cele trei companii vor fi apropiate. (D.E.)