"Maria Tanase - Cine iubeste si lasa" este titlul emisiunii pe care TVR 2 a difuzat-o sambata, 25 mai, de la ora 17.10, comemorand implinirea a 100 de ani de la nasterea cunoscutei interprete (25 septembrie 1913 - 22 iunie 1963). Emisiunea va putea fi urmarita sambata, de la aceeasi ora, si pe TVR+ si a fost difuzata pe TVR HD duminica, 26 mai, de la ora 18.30.
O interpreta adorata de public, un simbol al Romaniei sau o personalitate controversata? Invitatii Danielei Zeca-Buzura - interpreta de muzica populara Maria Dragomiroiu, Grigore Lese (muzician) si Florin Iordan (etnomuzicolog, Muzeul Taranului Roman) - vor incerca sa schiteze impreuna portretul Mariei Tanase, din perspective diferite - cea a cercetatorului, cea a culegatorului de folclor si cea a interpretului de muzica populara.
Emisiunea cuprinde si imagini din Arhiva Televiziunii Romane si din Arhiva Nationala de Filme, secvente in care o regasim pe marea artista - chipul sau macar vocea ei inconfundabila, precum si fragmente din emisiuni ale TVR de dans contemporan si de balet, inspirate din repertoriul Mariei Tanase.

Emisiuni-eveniment la TVR 2

2013 este anul in care se implinesc 10 decenii de la nasterea Mariei Tanase. Emisiunea "Maria Tănase - Cine iubeste si lasa" face parte din seria de emisiuni-eveniment pe care TVR 2 le dedica anul acesta celebrarii unor personalitati remarcabile ale culturii romane.