Predecesorul lui Ilie Sarbu, ministrul Petre Daea, a prezentat ieri bilantul Ministerului Agriculturii dupa cei patru ani de activitate. Iar roadele sunt coapte si din belsug, pentru ca, statistic, totul e de bine. Am batut recordul la productia de grau la hectar (asa cum ne spusese si premierul Adrian Nastase cu ceva timp in urma), la fel de bine stam si cu floarea-soarelui, orz, orzoaica. Rezultate la fel de bune s-au inregistrat si in silvicultura. De pilda, prin aplicarea legilor fondului funciar s-au restituit peste doua milioane de hectare de padure, iar din aceasta suprafata s-au pus in posesie peste 1,6 milioane de hectare. La fel de bine se prezinta si situatia ovinelor si bovinelor pastorite de acelasi minister. Pe scurt, patru ani s-au incheiat cu multiple realizari si succese depline in ramura. Parca ar fi campanie electorala...
Chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu, recunoaste ca importurile de produse alimentare sunt in continuare foarte mari, desi situatia s-a mai redresat in ultima vreme.
Pe de alta parte, un alt oficial al ministerului, Vasile Bacila, spune ca, incetul cu incetul, vom reusi sa reducem importurile pe anumite produse: grau, orz, orzoaica sau poate chiar sa scapam de ele. Dar asta, probabil, in urmatorul "cincinal".
Fara sa dea date exacte, pe motiv ca nu le are, Bacila precizeaza ca balanta comerciala se va echilibra la unele produse. Ba chiar mai mult decat atat, exporturile vor fi mai mari decat importurile.
"Am inceput deja sa exportam grau, iar la vinuri s-au exportat deja cu 1.000 de hectolitri mai mult in primele noua luni ale anului", explica Bacila.
Potrivit oficialului, cam 15-18% din exporturile de uleiuri de floarea-soarelui si soia, vinuri si produse de panificatie pleaca spre Uniunea Europeana, iar ceva porumb, catre Asia Mica. Tot el preconizeaza o crestere a exporturilor de ulei de trei-patru ori, dar fara sa precizeze cand.

Si la SAPARD s-au intamplat minuni...

Totodata, si absorbtia fondurilor externe a fost incununata de succes, dupa cum spune ministrul Daea.
De pilda, prin Programul SAPARD au fost contractate 933 de proiecte cu o valoare de peste 502 miliarde de euro, din care cheltuiala publica inseamna in jur de 34% din suma alocata pe tot programul. Si daca pana nu de mult Romania putea sa piarda banii europeni pentru acest program, bilantul arata ca programul s-a realizat suta la suta, platile fiind facute.
Asta spune seful Agentiei SAPARD, Gheorghita Corbu, care spunea recent, referindu-se la cat de bine s-a rezolvat programul, ca se mai intampla si minuni!
Ramane insa de vazut daca se vor mai intampla minuni si de la anul, cand Oficiul Anti-Frauda al Uniunii Europene (OLAF) isi va trimite agent de la Bruxelles care sa vada exact cum s-au cheltuit banii europeni. Tot la bilant zice ca oamenii ministerului n-au avut de-a face cu coruptia in patru ani. Doar unul singur a fost dat pe mana Parchetului National Anticoruptie (PNA), dar scandaluri au fost destule. Dar astea pot fi amanunte nesemnificative intr-un bilant care precede alegerile.