Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra" din Mangalia a gazduit lansarea proiectului "Centru de Dezvoltare a Turismului Transfrontalier Romania-Bulgaria", finantat de Uniunea Europeana prin Programul PHARE CBC 2005. La eveniment au participat reprezentanti ai beneficiarilor locali, condusi de primarul Zamfir Iorgus, o delegatie a partenerilor bulgari, printre care si primarul din Dobrici, Nicolay Angelov, ales in urma cu cateva saptamani, alaturi de reprezentanti ai finantatorilor proiectului. Alaturi de acestia s-au aflat si operatori de companii din turism si ai sectoarelor conexe turismului.

"Este vorba despre un eveniment care deschide o serie de alte manifestari, ce vor deveni obisnuinta aici, la Mangalia", afirma primarul Zamfir Iorgus. "In urma cu trei-patru ani, cand nu se discuta inca la modul serios, la nivel national, despre programe cu fonduri PHARE, noi am demarat unul dintre cele mai ample programe cu bani nerambursabili, care este astazi singurul din zona de sud-est a Romaniei in curs de derulare. Cert este ca strategia noastra, care cuprinde alte cateva mari proiecte structurale, a fost buna, viabila, tocmai de aceea a fost inclusa in "masterplann-ul" creat de Guvernul Romaniei si Ministerul Turismului". Proiectul a fost conceput in concordanta cu obiectivele generale ale programului de finantare, care urmareste imbunatatirea infrastructurii transfrontaliere regionale de afaceri si a nivelului de accesibilitate la un pachet integrat de servicii turistice din Romania si Bulgaria, prin constructia si functionarea unui Centru de Dezvoltare a Turismului Transfrontalier Romania-Bulgaria in municipiul Mangalia. Concret, este vorba despre un proiect de 150.000 de euro, din care sprijinul nerambursabil din partea Uniunii Europene este de 117.000 de euro, in timp ce co-finantarea asigurata de Consiliul Local Mangalia, beneficiarul proiectului, este de 33.000 de euro. Parteneri in cadrul proiectului, al caror rol va fi acela de elaborare si implementare a acestuia la nivel local, sunt Consiliul Local Balcic, Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta si Asociatia Patronilor Mangalia. Noul centru multifunctional va furniza servicii unitatilor turistice din Mangalia, Venus, Jupiter, Olimp, Neptun, in partea romana a litoralului si in Albena si Nisipurile de Aur, in Bulgaria. Pentru promovarea acestor unitati turistice, urmeaza sa fie organizate o serie de activitati principale, printre care elaborarea Programului "Turismul transfrontalier la Marea Neagra", care va cuprinde lansarea unui targ de oferte a punctelor de atractie turistice din cele doua zone si lansarea de pachete turistice, precum si difuzarea de materiale promotionale - 4.000 de brosuri, 4.500 de harti turistice, 5.000 de pliante cu descrierea atractiilor litoralului roman si bulgar. "Elementul de noutate introdus in acest proiect il constituie reteaua de infokiosk-uri, echipate cu soft specializat aferent, care vor dispune si de un sistem unic de inregistrare a sesizarilor din partea turistilor", afirma Liliana Ghita, managerul proiectului. "Totodata, vom mai realiza, in cadrul proiectului, o pagina web a Centrului de dezvoltare a Turismului transfrontalier Romania-Bulgaria, vom organiza o conferinta pe tema turismului transfrontalier, in urma careia vom incheia un protocol de colaborare intre cele doua parti".

Mangalia va avea in derulare proiecte PHARE in valoare de 20 de milioane de euro

In cadrul evenimentului prilejuit de lansarea proiectului "Centru de Dezvoltare a Turismului Transfrontalier Romania-Bulgaria", au mai fost prezentate si celelalte programe aflate in curs de aprobare sau deja demarate la Mangalia cu fonduri structurale. Primul dintre acestea vizeaza reabilitarea Portului Turistic Mangalia, a carui prima etapa se va incheia la finele acestui an, urmand ca, cea de a doua etapa sa fie finalizata mai devreme cu trei sau patru luni, in cursul anului viitor. Acest proiect este finantat de Uniunea Europeana cu 4,1 milioane de euro, primaria Mangalia "acoperind" circa 650.000 de euro. Un alt proiect, conex acestuia, in valoare de 2,5 milioane de euro, vizeaza realizarea unor investitii in vederea asigurarii unor facilitati avansate in incinta Portului Turistic Mangalia - asigurarea de apa potabila la fiecare apuntament, alimentarea cu energie electrica, instalatii de lansare la apa si punere la uscat a navelor etc. Al doilea proiect de anvergura, aprobat si care va demara in primavara anului viitor, este cel de reabilitare a cordonului Venus-Saturn, proiect finantat cu 4,2 milioane de euro de Uniunea Europeana si de 815.000 de primarie. Un alt proiect este cel prin care se vor reabilita cele doua lacuri de la Neptun - 4,2 milioane de euro (210.000 de la primaria Mangalia). Urmeaza o serie de alte proiecte, de data aceasta aflate in curs de elaborare si avand un caracter socio-cultural: Proiectul de Reabilitare si Extindere a Caminului pentru Persoanele Varstnice (finatare nerambursabila de 750.000 de euro si o co-finantare locala de 50.000 de euro), "Callatis - Istorie la malul marii" (1.5 milioane de euro bani europeni si o finantare de 150.000 de euro de la Consiliul Local Mangalia), precum si un proiect pentru reabilitarea iluminatului public in statiunile din sudul litoralului, in valoare de 2,5 milioane de euro. In total, proiectele ce vor fi derulate la Mangalia cu fonduri structurale, vor insuma 20 de milioane de euro (circa 70 de milioane de lei), din care Consiliul Local va asigura aproximativ 2,5 milioane de euro